BiH: Poljoprivrednici izneli nove zahteve

Predstavnicima udruženja mlekara iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženje svinjara iz RS, koji već devet dana blokiraju carinske terminale za uvoz mleka i mlečnih proizvoda na graničnom prelazu Gradiška, danas su se priključili i predstavnici Udruženja tovljača pilića i povrtara iz RS i peradara iz FBiH, prenosi banjalučki portal Nezavisne novine.

Predstavnici ovih udruženja su održali sastanak na kome su potvrdili ranije zahteve, da se uvede prelevman od 72 feniga na uvoz mleka iz EU, uvođenje plavog dizela, uvođenje zaštitne cene pri carinjenju mleka, mesa i povrća i prerađevina od ovih proizvoda uvezenih iz EU i da se omogući transport preko zemalja EU za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusiju i Tursku, i uvrstili tri nova – da prikupljeni novac od prelevmana na uvoz mora biti usmeren u podsticanje domaće proizvodnje, da se izvrši puna kontrola cena uvezenog mleka, mesa i povrća i da se uvedu sezonski prelevmani za uvoz povrća.

Nakon što je Ruska Federacija uvela sankcije Evropskoj uniji, tržište BiH preplavljeno je jeftinim mlekom i mlečnim proizvodima iz EU. U trgovinskim lancima mleko iz EU upola je jeftinije od mleka proizvedenog u BiH.

Predsednik udruženja peradara FBiH Mesud Pinjo rekao je da BiH godišnje uveze poljoprivredne proizvode vredne oko 1,9 milijardi evra, a da tu količinu mogu proizvesti domaći poljoprivrednici.

„Nismo imali institucije koje bi zaštitile domaću poljoprivrednu proizvodnju, a dodatno su je uništavale velike strane prerađivačke kompanije u BiH koje uvoze jeftino i nekvalitetno meso po nižim cijenama“, naveo je Pinjo.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com