Demijanu T. četiri meseca zatvora jer je ošamario Makrona

Francuski sud je odlučio po kratkom postupku: Demijan T. (28), koji je prekjuče ošamario francuskog predsednika Emanuela Makrona, dobio je četiri meseca zatvora, 18 meseci uslovno, preneo je AFP.

Tužilaštvo je tražilo za Demijana T. 18 meseci zatvora zbog „nasilja nad službenim licem“ ocenjujući taj šamar „potpuno neprihvatljivim“ i „aktom namernog  nasilja“.

Ispostavilo se da se radi o nezaposlenoj osobi, koja od ranije nije bila poznata ni pravosudnim ni obaveštajnim organima. Nije dosad kažnjavan. Izjavio je da je pristalica „žutih prsluka“, da „deli politička ubedjenja desnice i ultradesnice“, ali ne pripada nijednoj političkoj stranci. Rekao je da je postupio „instinktivno i bez razmišljanja“ da bi izrazio svoje nezadovoljstvo.

Pored Demijana T. odmah je priveden i njegov prijatelj Artur C, koji je ceo dogadjaj snimao mobilnim telefonom. Pri pretresu njegovog stana nadjena je Hitlerova knjiga „Mein Kampf“, knjige o vodjenju rata, zastava ruske revolucije i oružje. Artur C. će pred sud biti izveden 2022. godine zbog nelegalnog posedovanja oružja.

Do incidenta je došlo tokom Makronove posete opštini Tain – l’Hermitage u departmanu Drom.

Francuski predsednik je posetu nastavio po planu. U intervjuu za lokalni „La Dauphine liberee“ je rekao: „Sve je dobro. Ja sam nastavio dalje i nastaviću dalje. Ništa me neće zaustaviti“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com