Dominik Stros Kan: Odobrite Grčkoj privremenu obustavu plaćanja

Pošto je izazvao veliku pažnju javnosti otvaranjem novog naloga na Tviteru uz poruku „Jack is back“ bivši šef Medjunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan se preko tog naloga uključio u rešavanje aktuelne grčke krize predlogom da se Grčkoj više ne odobrava pomoć, ali da joj se odobri privremeni prekid plaćanja i izvrši znatno nominalno kresanje njenih obveza prema poveriocima iz javnog sektora. Učite iz grešaka, poručio je DSK EU i MMF-u i pozvao ih da promene logiku u tretiranju grčke krize i krenu radikalno drugačijim pravcem u njenom rešavanju.

stros kan

Nije sigurno da će ovo uspeti, mnogo zavisi od toga da li grčka vlada ima dovoljno hrabrosti i dovoljno nezavisnosti da izvrši potrebne izbore, ali vredi bar pokušati jer su sve druge alternative gore, napisao je DSK.

„Medjunarodni monetarni fond je napravio greške i ja sam spreman da preuzmem svoj deo odgovornosti“, napisao je DSK koji je na početku grčke krize bio na čelu MMF.

On je nabrojao i te greške: Prvo, MMF je grčku krizu smatrao „klasičnom budžetskom i krizom platnog bilansa“. Drugo, MMF je potcenio dubinu institucionalnih slabosti Grčke. Treće, nesavršena priroda evropske monetarne unije je uzrok svih problema i mora biti suštinski element rešenja. Četvrto, MMF mora da bude odlučniji u svojim preporukama evrozoni koje bi trebalo da vode simetričnijim prilagodjavanjima, a koja se traže ne samo od Grčke nego i drugih zemalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com