Došao Gabrijel, gde je RWE?

U posetu Beogradu stigao je nemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel (SPD). Na čelu grupe nemačkih biznismena je šef Istočnog odbora nemačke privrede Kordes.

Nemačka je medju tri najvažnija spoljno-trgovinska, ali i politička partnera Srbije.

Srbija je naročito zainteresovana za saradnju sa Nemačkom u energetici. I zato što veruje da će jačanjem te saradnje pojačati političku zainteresovanost i naklonost ključne zemlje Evropske unije.

U tom cilju su prethodnh godina potpisana čak dva memoranduma o saradnji sa velikom nemačkom energetskom kompanijom RWE. Prvi memorandum je potpisan 2009. godine, a drugi, praktično obnavljanje prvog, potpisan je 2012. godine. Do danas do realizacije saradnje predvidjene tim memorandumima nije došlo.

Elektroprivreda Srbije i RWE-Innogy 2009. godine su potpisali ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Moravske hidroelektrane. Ugovorom je predvidjena izgradnja 5 elektrana na Velikoj Moravi snage 150 megavata u šta je trebalo da bude uloženo 352 miliona evra. Izgradnja je trebalo da počne 2014. godine, a elektrane da budu završene od 2017. do 2020. godine.

EPS i RWE su potpisali i Memorandum o zajedničkom nastupu u izgradnji elektrana na Drini.

Preduzeće “Moravske elektrane” osnovano je avgusta 2011. godine i u njemu 51 odsto je udeo RWE, a 49 odsto udeo EPS-a. Osnivački kapital je oko 53 miliona dinara.

RWE je 2011. odustao od učešća u tenderu za izgradnju trećeg bloka termoelektrane „Nikola Tesla“.

Prilikom posete Nemačkoj tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića velika medijska pažnja u Srbiji je posvećena potpisivanju zajedničke izjave po kojoj je RWE u Srbiju trebalo da uloži 2 milijarde evra: u termoelektranu „Nikola Tesla“ i hidroelektrane na Moravi i Drini. Pominjana je i saradnja na Djerdapu 3. Mi im nećemo vraćati uloženo u novcu nego u zelenoj energiji, rekao je tada Vučić.

Nemačka je naročito zaniteresovana za saradnju sa Srbijom u obezbedjivanju energetske efikasnosti jer su njene firme veliki proizvodjači opreme za te svrhe.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com