Fajnenšl tajms: Ko odbije da primi izbeglice platiće drakonsku kaznu

Ukoliko se predlog Evropske komisije usvoji, zemlje članice Evropske unije uskoro bi mogle biti kažnjavane oduzimanjem stotina miliona evra zbog odbijanje da prime izbeglice.

izbeglice

Kako tvrdi Fajnenšl tajms, u ponedeljak je dogovoreno da se svaka članica EU kazni sa oduzimanjem 250.000 evra za svakog izbeglicu kojeg odbije da primi.

„Visina kazne bi se mogla promeniti, ali ideja da se uvede neki vid kazne je vrlo verovatna“, rekao je za Fajnenšl tajms neimenovani izvor upoznat sa predlogom.

Do sada, plan Komisije da se po Evropi raseli 160.000 tražioca azila iz Grčke i Italije doživljava potpunu propast s obzirom da je manje od jedan odsto izbeglica prebačeno u druge evropske zemlje.

Najžešći protivnici ovog plana su Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka.

Ukoliko se predlog Komisije usvoji, Poljska, koja treba da primi 6.500 izbeglica, moraće da plati 1,625 milijardi evra. A Mađarska, koja treba da primi 1.294 izbeglice, bila bi primorana da plati 323 miliona evra.

Nakon vesti o ovom predlogu, slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak rekao je da plan kvota „ne poštuje realnost“.

Više od milion izbeglica stiglo je na evropske obale tokom 2015. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com