FAZ Merkelovoj: Oštro sa Francuskom!

Francuski premijer Manuel Vals pokušava danas u Berlinu da odobrovolji Nemačku za francusko odlaganje zahtevanog budžetskog uravnoteženja na deficitu od 3 odsto BDP-a. Francuska traži da joj se rok za to uravnoteženje odloži za dve godine – od 2015. na 2017.

Francuski list Mond ocenjuje da trenutak za traženje nemačkih ustupaka u budžetskoj disciplini propisanoj u Briselu nije najbolji – u Berlinu Valsa sačekuje uspesima levice i Alternative za Nemačku na nekoliko pokrajinskig izbora politički nešto oslabljena kancelarka Angela Merkel.

Konzervativni i uticajni nemački Frankfurter algemajne cajtung otvoreno i oštro poziva kancelarku da prema Francuskoj sačuva dosadašnju čvrstinu, koju je, uostalom , u razgovorima sa Berlinom poslanicima francuskog parlamenta sa svoje strane obećao i francuski premijer, pre nego što je tesnom većinom prošle nedelje prošao glasanje o poverenju.

FAZ svoj oštar zahtev temelji na tvrdnji da je Francuska najvećim delom sama kriva za situaciju u kojoj se nalazi i da su slabosti njenog ekonomskog rasta domaća radinost, započeta za vreme Nikole Sarkozija (koji sad hoće da se vrati u politiku), kad je nova zaduženost Francuske porasla do 7 odsto BDP-a, a dug za 600 milijardi evra čemu je lek potražen u poreskim orgijama koje su francuska domaćinstva i firme demotivisale da investiraju i troše. Sve to je, kaže FAZ, nastavljeno za vreme francuskog predsednika Fransoa Olanda.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com