Hrvatska ponovo zatvara granicu sa Srbijom?

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da će ukoliko Nemačka i Austrija zatvore granice, i Hrvatska morati da zatvori svoju sa Srbijom, prenosi Beta.

Pusić

„Hrvatskoj ne preti nikakva humanitarna katastrofa i treba prestati plašiti ljude. Ako se dogodi da Nemačka zatvori granice, da Austrija zatvori granicu, tada i Hrvatska mora zatvoriti granicu, jer nema alternative“, rekla je za Hrvatsku televiziju povodom mađarske najave da će od ponoći zatvoriti „zelenu granicu“ sa Hrvatskom.

Na pitanje kako to da su slovenački zvaničnici demantovali tvrdnju vlade da je „plan C“ o preusmeravanju izbeglica prema Sloveniji dogovoren s tom državom, Pusić je odgovorila da taj plan nema veze sa Slovenijom, već s pripremom Hrvatske na mađarsko zatvaranje granice.

Prema njenim rečima, Hrvatska će dogovarati sa Slovenijom koliko ta država u pojedinom trenutku može da primi ljudi kako bi joj olakšala prijem izbeglica.

„Nismo mi pravili ‘plan C’ sa Slovenijom, već smo radili plan da možemo sarađivati ako Mađarska zatvori granicu“, rekla je ministarka i dodala da i Slovenci govore o dve ulazne tačke za izbeglice.

Upitana šta će se dogoditi ako Slovenija zatvori granicu, Pusićeva je odgovorila da će ta država to učiniti, samo ako i Nemačka zatvori granicu.

„Onda je to lančana reakcija cele Evrope, onda i Hrvatska mora zatvoriti granicu. To bi onda bilo opterećenje za ceo jugoistok Evrope“, naglasila je hrvatska ministarka i dodala da izbeglički talas treba da bude rešen na grčkoj granici.

Ona je ponovila da joj je potpuno nerazumljiva mađarska odluka o zatvaranju granice, jer kroz tu državu, kao i kroz Sloveniju i Hrvatsku, izbeglice samo prolaze na putu prema Austriji, Nemačkoj i dalje na zapad.

„U situaciji u kojoj Nemačka drži otvorenu granicu, nema razloga da tranzitne zemlje to učine“, ocenila je šefica diplomatije.

Ona je rekla da je u Hrvatsku ulazilo i oko 10.000 izbeglica dnevno, ali da je sada taj broj na oko 5.000 i da se nada da će tako i ostati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com