Kol: Za dužničku krizu kriv Gerhard Šreder

Bivši nemački kancelar – ujedinitelj Helmut Kol, okrivio je za evropsku dužničku krizu crveno-zelenu vladu svoga naslednika na kancelarskom položaju socijaldemokrate, Gerharda Šredera.

On je u svojoj novoj knjizi „Iz brige za Evropu“ (Aus Sorge um Europa), iz koje deo prenosi Frankfurteralgemajne am Sontag, napisao da je Grčka prerano primljena u evrozonu i da je prerano omekšan evro-stabilizacioni pakt.

“Obe odluke su vodile do suštinski loših procesa sa kojima smo mi u Evropskoj uniji, u evro-zoni i pojedinim državama članicama morali da se suočimo i na koje se s pravom žalimo“, napisao je Kol i dodao da su te loše procene još pojačale loše odluke finansijskih tržišta.

On je, medjutim, odbacio prigovore da je pri formiranju EU ili uvodjenju evra postojala konstrukciona greška. Naprotiv, srećan je što „postoji evro kao čvrsta spona za Evropu“.

Inače, Gerhard Šreder je mnogo puta od izbijanja svetske finansijske krize hvaljen zbog reforme nemačkog socijalnog sistema kojoj je pripisivana zasluga što je Nemačka kroz tu krizu prošla lakše, i naročito sa manjom nezaposlenošću, nego ostale države evrozone.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com