Nemci morali da objave ko lobira u Bundestagu

Nemačka država je izgubila sudski spor s listom Tagesšpigel te je morala da objavi listu lobista koji su dobili kartice za slobodan ulazak u Bundestag.

Bundestag

Takve katice za slobodan, nenajavljen ulaz u Bundestag dobilo je, prema tabeli koju prenosi 472 lobista i, ispostavilo se, da su medju njima najbrojniji predstavnici državi bliskih firmi i organizacija! Najviše osoba na ovaj način je u nemački parlament delegirala KFW, odnosno Nemačka banka za razvoj, a posle nje najbrojnije su predstavljene državne zdravstvene kase i sindikalna udruženja!

Frankfurter algemajne cajtung tvrdi da ogromno izenadjenje predstavlja činjenica da su privatne firme na ovoj listi skromno zastupljenje. Sa tabele, koja se uz tekst objavljuje, vidi se da energetski koncern RWE ima samo četiri saradnika sa takvim kartama, BASF šest, a automobilski gigant BMW i Simens po dva. Lilly Nemačka GmbH ima jednog, a jednog ima i američki proizvodjač vojnih aviona i oružja Lokheed Martin. Udruženje nemačke industrije (BDI) ima pet predstavnika, a Udruženje nemačkih poslodavaca (BDA) ima tri potencijalna lobista sa stalnim ulaznicama za Bundestag.

Internet kompanija Fejsbuk ima jednog saradnika sa ulaznicom za Bundestag, a Gugl i Epl nijednog kao ni Dojče banka, za koju se često kaže da je sinonim za Nemačku, pa joj valjda zato lobista u parlamentu i nije potreban.

Može se videti da svoga, jednog, lobistu u Bundestagu ima i Trilateralna komisija.

Može se proveriti uvidom u tabelu, a FAZ tvrdi da je najviše karata za ulazak u Bundestag lobistima izdala vladajuća CDU-CSU, mnogo je skromnije tu mogućnost koristila takodje vladajuća SDP, a opozicioni Zeleni i Levica u sasvim zanemarivom obimu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com