Prosečna bruto plata u Nemačkoj 3.518 evra

Prosečna bruto plata u Nemačkoj u drugom kvartalu ove godine iznosila je 3.518 evra, bez dodataka, saopštila je Nemačka statistička služba.

Najvišu prosečnu bruto platu imali s zaposleni s punim radnim vremenom u bankarstvu i osiguranju – 4.689 evra, zatim u sektoru informisanja i komunikacija – 4.662 evra i u sektoru snabdevanja energijom – 4.588 evra.

Najmanje plate imali su zaposleni u ugostiteljstvu- 2.109 evra bruto.

U drugom kvartalu ove godine plate su u odnosu na drugi kvartal prošle realno porasle za 1,2 odsto zahvaljujući niskom rastu potrošačkih cena koji je u tom kvartalu bio niži od proseka za poslednjih 20 meseci. Nominalne plate su porasle za 2,3 odsto dok je prosečan rast za poslednjih 20 meseci iznosio 2,2 odsto.

Plate su više porasle u preradjivačkoj industriji nego u sektoru usluga. Rast u preradjivačkoj industriji iznosio je 3,2 odsto, a u sektoru usluga 1,9 odsto. Rast plata u preradjivačkoj industriji, objašnjava Nemaka statistička služba, ima se zahvaliti tarifnim pregovima za metalski sektor tokom kojih su ispregovarani visoki procenti povećanja plata. Tako su plate u proizvodnji metalskih proizvoda porasle za 5,4 odsto, au mašinogradnji čak 6,3 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com