Samit G7: Glavni glumci u odsustvu

Danas u bavarskim Alpima i elitnom hotelu Elmau počinje sastanak šefova država i vlada sedam najrazvijenijih država u formatu poznatom kao G7: SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Japan i domaćin  Nemačka.

Angela Merkel

Prema jednodušnom zaključku medija na Zapadu i Istoku, nemačka kancelarka – domaćica ovog susreta mora biti razočarana. Teme koje je ona pripremila za dnevni red ovog skupa – ekonomski položaj žena, na primer – nemaju šanse u konkurenciji sa dva politička otpadnika: odsutni ruski predsednik Vladimir Putin i prema njemu odjednom nagnuti grčki premijer Aleksis Cipras biće zvezde ovog skupa, iako u odsustvu.

Recimo, gazeta.ru svoj tekst o ovom skupu naslovljava sa „Sankcije protiv osmoga“, a Komersant  sa „Sedmorica jednoga ne čekaju“, a Ziddojče cajtung, sa lica mesta i uz rečitu zajedničku sliku Putina i Ciprasa piše: „Kvaritelji igre“.

Zamišljeni dnevni red će nemačkoj kancelarki pokvariti niko drugi do američki predsednik Barak Obama, kome je ovo, piše gazeta.ru, poslednji samit posle koga bi, a pre odlaska sa predsedničke funkcije, još mogao da postigne uspeh u sredjivanju stanja u Ukrajini. Oficijelni predstavnik Bele kuće Ben Rods je najavio: „Mislim da se treba usredsrediti na to da se postojeće sankcije sačuvaju, a Rusiji pošalje signal da će njena ekonomija imati suštinskih problema… Kao što smo vieli u slučaju Irana, bile su potrebne godine da ih dovedemo za pregovarački sto i da oni promene svoj nuklearni program“.

Mada veruje da će se Nemačka i Fancuska sledeći svoje interese teško odreći dijaloga s Rusijom, ruski politički analitičar Vladimir Mizin veliku važnost pridaje  stavu britanskog analitičkog ventra Chatham House koji je pozvao Evropu da što manje opšti s Putinom  i da izradi novu novu strategiju kao odgovor na dogadjaje u Ukrajini.

Nekadašnji skup nazvan G8 pao je na G7 kad je iz njega praktično isključena Rusija, posle aneksije Krima. Kakvi su izgledi da se Rusija ubrzo u ovo društvo vrati? Ubrzo-nikakvi. A na duži rok-neizvesni. Jer, nemačka privredna udruženja su izdala nekoli saopštenja u kojima insistiraju na dijalogu sa Rusijom i čal traže: pozovite Putina, a nemačka kancelarka, stalno podsećajući na to kako je malo ko verovao da se dveNemačke mogu ujediniti, pa se to ipak desilo, ne isključuje mogućnost da se Rusija u društvo iz koga je izbačena jednom vrati. Ali tek kad na njenom čelu više ne bude Vladimir Putin, neumoljiv je premijer Kanade Stiven Harper!

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com