Sopstveni stan je luksuz u Engleskoj

Englezima je potreban desetostruko veći depozit kada kupuju prvi stan ili kuću u odnosu na osamdesete godine, pokazalo je istraživanje Nacionalne stambene federacije.

U istraživanju koje je nazvano „Slomljeno tržište, slomljeni snovi“ istaknuto je da je dve trećine ljudi koji kupuju prvu nekretninu mora da pozajmi značajnu sumu od roditelja. Ta procenat je pre samo pet godina bio upola manji, prenosi Gardijan.

„Samo najbogatiji u narednoj generaciji će biti u mogućnosti da kupe stan ili kuću ukoliko se ovaj trend nastavi“, saopštila je Nacionalna stambena federacija, koja okupmlja stambene asocijacije širom Engleske.

U izveštaju se dodaju da današnji kupci prve nekretnine moraju da „zarađuju više, pozajmuju više, plaćaju veći depozit i da se više oslanjaju na porodično bogatstvo“.

U proseku, danas je u Engleskoj potrebno oko 30.000 funti depozita za kupovinu stana ili kuće, dok prosečan Englez za kupovinu nekretnine mora da pozajmi sumu u iznosu od troipogodišnje plate, što je dvostruko više nego 1979. godine, piše britanski list.

Ovi podaci svedoče da je ljudima koji rade kao medicinsko osoblje, vatrogasci ili vodoinstalateri, danas praktično onemogućeno da se osamostale bez značajne, tačnije većinske finansijske pomoći porodice.

Organizacija „YouGov“ je objavila anketu u kojoj čak 80 odsto ispitanih smatra da je u Engleskoj danas mnogo teže kupiti stan ili kući nego što je to bio slučaj sa njihovim roditeljima.

Uprkos svemu ovome, cene nekretnina su u septembru porasle za 0,9 odsto, što je prvi put nakon 10 godina da u ovom mesecu ne padaju cene nekretnina.

Ruže ne cvetaju ni onima koji su podstanari. Naprotiv, prema podacima agencije „HomeLet“, stanarine su u avgustu povišene za 2,3 odsto, što znači da su sveukupno ove godine skuplje za 12,5 odsto. Tako je, primera radi, u Londonu prosečna stanarina u avgustu povećana na 1.464 funte, u odnosu na 1.429 funti koliko je iznosila u julu. Na međugodišnjem nivou to je povećanje od čak 11,4 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com