Vučić: Ako je Milanoviću smešno, meni nije nimalo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je u pismu evropskim zvaničnicima objašnjenje za „brutalno kršenje SSP“ koji je Srbija potpisala sa EU.

Vučić

On je ponovio da je granica sa Hrvatskom zatvorena već treći, četvrti dan i da Srbija trpi veliku štetu zbog toga.

„U pismu sa istom sadržinom upoznao sam ih sa brutalnim kršenjem SSP koji je Srbija potpisala sa EU, apsolutno jednostranim i rekao bih da svi u svetu vide neobjasnjivo zatvaranje granica pokušajem razaranja i unistenja srpske ekonomije. Pitao sam za obrazloženje, objašnjenje i molio za razumevanje. Tražio sam da EU intervenise, jer mi već treći, četvrti dan ne preduzimamo mere“, rekao je Vučić u Senti odgovarajući na pitanje šta je napisao u pismima koje je uputio evropskim zvaničnicima.

On je rekao i da se Srbija uzda u to da će EU da poštuje ugovore koje je sa nama potpisala, te da veruje u mogućnosti da neko iz EU kaže da je SSP pogažen, prenosi Tanjug.

„Verujem da će to neko danas da kaže u Briselu… Nadam se da nikakve mere neće da primenjuju“, kazao je srpski premijer.

Pisma je uputio predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini i evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu.

Pitao je, kaže, Hana šta to Srbija nije dobro uradila, poručio da neće da sluša o podeli krivice i podsetio da Srbija ništa nije tražila od EU, pa ni novac.

„Čak im ni pare ne tražimo. Jedino im tražimo da radimo u skladu sa ugovorom koji smo potpisali. Rekao sam i da je Srbija spremna da na miroljubiv, dobrosusedski način rešava probleme“, rekao je on i dodao da Srbija ne može da rešava probleme u drugim državama.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Hrvatske Zorana Milanovića da su srpske kontramere „smešne“, Vučić je odgovorio da njemu nije ništa smešno i da srpska privreda zbog zatvorenih graničnih prelaza ima ogromne gubitke.

„Ako je Milanoviću smešno, meni ono što su oni nama uradili, a mi njima ništa nismo, nije nimalo smešno. Za mene je to ozbiljno i teško pitanje. Srbija trpi veliku štetu od toga i za nas milioni evra nisu smešni“, podvukao je Vučić.

Veruje da je njegov hrvatski kolega to rekao u afektu, a na Milanovićev komentar da Srbija ne sme da preduzme kontramere, poručuje: „A to da Srbija ne sme da preduzme recipročne mere bi značilo da Srbija nije država, da se odriče suvereniteta, drzavnosti, a dok sam predsednik vlade Srbija će biti uvažena država i biće država i to svi treba da znaju i Milanović i EU i svuda u svetu“, zaključio je Vučić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com