Tvorac vakcine: Demokratija je dobra, ali ne kad je zdravlje u pitanju

Direktor Nacionalnog istraživačkog centra epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej Aleksandar Gincburg rekao je danas da je demokratija dobra, ali ne kad je u pitanju zdravlje ljudi.

Pošto mu je danas predsednik Rusije predao orden heroja rada zbog uloge koju je imao u razvoju vakcine Sputnjik V, Gincburg se, u razgovoru s Vladimirom Putinom, složio da su on i saradnici uradili veliku stvar, ali da bi sada narod trebalo podstaći da se vakciniše.

On je podsetio da se u Moskvi dnevno vakciniše oko 10.000 ljudi, a moglo bi da se vakciniše 70.000. U Moskvi su u subotu ponovo uvedene stroge epidemiološke mere, uključujući zatvaranje ugostiteljskih objekata, pošto je od ukupnog broja novozaraženih u Rusiji, polovina potvrdjena u Moskvi.

Ranije je predsednik Rusije kao nepotrebne ocenio inicijative da se za neke profesije imunizacija protiv Covid-19 učini obaveznom, a u odgovor Gincburgu je rekao da u Rusiji svako ko želi može da se vakciniše.

U Rusiji, iako ima registrovane tri vlastite vakcine plus Sputnjik Light, dosad je bar jednom dozom vakcinisano samo 18 miliona ljudi od ukupno oko 147 miliona stanovnika.

Kompletno je vakcinisano 9,56 odsto stanovništva ili nešto iznad 13 miliona ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com