Ekonomske Vesti na Zanzibaru: I ovde mora da se zna red, recimo

Malo šta je zakonski uređeno na Zanzibaru, ali čak i u ovoj polu-autonomnoj oblasti Tanzanije red mora da se zna. Primera radi kada je građevinarstvo u pitanju.

Kako u Srbiji, i u daleko razvijenijem svetu, tako i na Zanzibaru nema gradnje bez gradilišne table, ili u njihovom slučaju gradilišnih dasaka.

20161127_152213-1

Tako je Maru Maru hotel koji se nalazi u Kamenom gradu u samom srcu grada Zanzibara postavio informacije o radovima koji se izvode na proširenju tog objekta. Sve sa brojem dozvole, imenom izvođača…

Ekipa portala Ekonomsih Vesti je tokom višednevnog boravka u ovom gradu primetila uglavnom dekorativne radove na nekoliko zgrada i ono što je bilo uočljivo u svakom slučaju je nedostatak bilo kakve mašinerije – sve se radi ručno. Takav je i izgled krajnjeg rezultata.

Primetili smo i kako nikakva vrsta gradske čistoće ne postoji. Barem ih mi nismo primetili, a i izgled ulica u Kamenom gradu, kao i u ostatku grada Zanzibara išao je u prilog toj tvrdnji – đubre i šut na sve strane. Iako beskrajno zanimljivi, nasmejani i prijateljski nastrojeni prema turistima, za stanovnike Zanzibara, kako one u gradu tako i one u selima, mora se zaključiti da su izrazito aljkavi. Jednostavno nema svesti o higijeni, ličnoj i opštoj, pa i ne čudi ogroman broj zaraznih bolesti koje u mnogim slučajevima skraćuju životni vek Zanzibaraca.

20161122_155822-1

No, da se vratimo na temu ovog teksta. Više o građevinskim radovima na Zanzibaru nažalost nismo uspeli da saznamo. O tome se sa „zapadnjacima“ (eto i mi iz Srbije jednom tako da budemo nazvani) ne razgovara. Ne da vlast. Nismo uspeli da saznamo čak ni ko se na Zanzibaru opario od gradnje ekskluzivnog Hajat hotela na najlepšoj gradskoj plaži koja gleda na Zatvorsko ostrvo, dom Aldabran morskih, ali lokalci tvrde samo vlast i njima bliski ljudi. Zvuči poznato. A koliko košta radnik? Par desetina dolara po poslu. Da li je prijavljen? Da li je šta? Razumeli smo, nije nam strano…

No, uspeli smo da vidimo, a to ne mogu da nam zabrane, da se Zanzibar u turističkoj histeriji, koja je pogodila ovaj arhipelag u Indijskom okeanu u prethodnih nekoliko godina, odlučio i za renoviranje zapuštenog Međunarodnog aerodroma Abeid Amani Karume. U izgradnji je nova, po svim standardima moderna zgrada tog aerodroma. Iako nam je izričito skrenuta pažnja da fotografisanje na aerodromu nije dozvoljeno, iz aviona smo uspeli da uškljocamo tu novu zgradu.

screenshot_2016-12-01-11-14-03-1

Tog radnog petka, oko podneva, radova, a ni radnika nije bilo. Kasnije smo saznali da je Zanzibar zbog zapaljive političke situacije (prošle godine poništeni izbori na kojima je pobedila opozicija) ostao bez niza stranih investicionih miliona. Pa možda je i aerodrom, poput mnogih napuštenih građevina na Zanzibaru, žrtva političke situacije.

Uspeli smo da vidimo i da se siromašna mreža puteva na Unguji, glavnom ostrvu Zanzibara, unapređuje. Zahvaljujući vozaču koji nas je vozio u svetski poznatu Jozani šumu, dom cakanih crvenih kolubus majmuna, prošli putem u izgradnju.

img_20161201_110236-1

img_20161201_110244-1

img_20161201_110241-1

I opet, slično kao kod nas. Dosta radnika, malo radova, naizgled pregršt „kontrolora“ i po koji nadničar. Ali se asfaltira, uz zbunjene poglede mršavih krava uz put.

img_20161201_110252-1

Samo neka se gradi, s tablom ili bez. Hakuna matata!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com