Formula 1: Kako izaći iz dugova?

Direktor Formule 1 Berni Eklston izjavio je pre mesec dana da je najprestižniji automobilski cirkus na svetu u velikim finansijskim problemima i da ne zna kako će se izvući. A, novinar američkog magazina Forbs Majkl Ozanijan tvrdi da su najveći problem Formule 1 prevelike dividende koje deoničari sami sebi isplaćuju i loš sistem upravljanja finansijama.

„Deoničari isplaćuju sebi ogromne dividende, a od 2007. godine su sebi isplatili 3,5 milijardi dolara. Da bi to uradili morali su da pozajme dosta novca i sada duguju 4,1 milijardu dolara“, rekao je Ozanijan.

Takođe, krajem oktobra, pred trku u Ostinu (SAD, Teksas), pojavile su se glasine da će timovi Lotus, Fors Indija i Zauber bojkotovati trku kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo načinom na koji Formula 1 vodi finansije.

„Timovi zasebno potpisuju ugovore sa Bernijem Eklstonom. On je poput kuma Formule 1. Finansijski sistem im je jedan veliki nered. I dok timovi poput Ferarija i Meklarena ostvaruju profit, ostalih devet ima prosečan minus od 28 miliona dolara. Oni žele da se prihodi pravičnije raspodele. Ferari dobija 5 odsto prihoda Formule 1, tako da je u povlašćenom položaju u odnosu na ostale timove“,rekao je Ozanijan i dodao da uprkos svemu deoničari i dalje dobro zarađuju.

Ipak, i ako je međunarodna rejting agencija Moody’s dala ocenu smeće Formuli 1, ako odluče da izađu na berzu, prema procenama analitičara, vredeće oko 8 milijardi dolara.

Formula 1 je prošle godine imala prihod od 3,8 milijardi dolara.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com