Kako da sačuvate pamćenje i pažnju posle 40-e

Pozivajući se na naučna istraživanja iz mnogih zemalja, nemački list Welt tvrdi da čovek posle 40. godine gubi moždanu masu i to prosečno 5 odsto na svakih deset godina.

Naročito se gube nervne ćelije frontalnog režnja i hipokampusa. To ima ozbiljne posledice po pamćenje i pažmnju ljudi, tvrdi Welt, ali dodaje da se takav razvoj dogadjaja može sprečiti.

Ako ste tog uzrasta, potrebno je da radite sedam stvari i vaš će mozak biti mladji nego što je kod vaših vršnjaka.

Kao prvo, rešavajte bar jednu ukrštenicu dnevno i imaćete deset godina mladji mozak od vršnjaka koji to ne čine. Zatim, umereno konzumirajte alkohol i pijte više od tri šolje kafe dnevno. Istraživanja na koja se poziva Velt navodno dokazuju da su žene koje nedeljno popiju tri čaše vina (0,2 litar) ili piva (1,5 litar) duhovno svežije od onih koje to ne čine. Žene starije od 65 godina koje dnevno piju više od tri šolje kafe imaju bolje pamćenje od žena koje to ne čine. Kod muškaraca istraživači nisu registrovali iste efekte.

Zatim, trčanje, plivanje i vožnja bicikla su dobri za srce ali i za mozak. Već nakon pola godine redovnih treninga izdržljivosti, učesnici raznih istraživanja su dobijali dodatne ćelije i u frontalnom režnju i u hipokampusu, tvrdi Velt.

Preporučuje se takodje učenje sviranja na nekom instrumentu, a pomaže i slušanje muzike.

Održavanje bogatih društvenih kontakata štiti od usamljenosti i doprinosi psihičkom zdravlju, ali je korisno i za moždane funkcije.

Preporučljivo je spavati dovoljno, ali ne previše: žene bi trebalo da spavaju sedam, a muškarci izmedju šest i osam sati. Premalo ili premnogo spavanja može ukazivati na poremećaj sna koji zahteva medicinski tretman.

I najzad, ishrana morskim plodovima usporava starenje mozga, naročito ako je kombinovana s redovnim konzumiranjem oraha i maslinovog ulja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com