Radnički protesti širom FBiH: Dole novi Zakon o radu!

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas su započeli protesti protiv usvajanja novih rešenja u Zakonu o radu. Proteste organizuje Savez samostalnih sindikata BiH.

sarjevo

Parlament FBiH danas na dnevnom redu ima Predlog Zakona o radu. Sednicu su napustili poslanci Demokaske fronte, Saveza za bolju budućnost i Socijaldemokratske partije jer predlog za skidanje Zakona sa dnevnog reda nije usvojen.

Pred zgradom parlamenta FBiH je više hiljada ljudi, javljaju sarajevski mediji. Medju njima su i rudari iz rudnika mrkog uglja u Kaknju. Sindikalni rukovodioci ocenjuju da je reč o najvećem radničkom posleratnom skupu.

Pred parlamentom FBiH nalaze se i predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske na čelu sa svojom predsednicom Rankom Mišić koji su, kako je ona rekla, došli da daju podršku kolegama iz Federacije jer „samo budala može da misli da je ovaj zakon dobar“.

Protestima se, piše Dnevni avaz, pridružio i profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo. On je rekao da je „na delu mračni scenario i kompromis koji je očigledno neko iznudio, da li MMF ili Svjetska banka, ali ga je naša vlada usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru“, rekao je Grebo i dodao da je taj zakon „sramotan i njime se dodatno ponižavaju radnici“.

Skup pred parlamentom FBiH osigurava MUP kantona Sarajevo, a zgradu parlamenta Federalna uprava policije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com