Srbija značajan partner Kine u Evropi

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i zamenik predsednika Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine Vang Sjaotao razgovarali su o dosadašnjoj saradnji dveju zemalja, koja je u poslednje dve godine obeležena usponom političkog dijaloga i zajedničkim infrastrukturnim poduhvatima.

Srbija i Kina

Veliki zamah srpsko-kineskoj saradnji dala je i poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji u junu ove godine tokom koje su dve strane unapredile bilateralne odnose do nivoa sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Dačić je istakao važnost koju naša zemlja pridaje odnosima sa Kinom, od podrške u najvažnijim pitanjima do konkretnih oblika saradnje.

On je posebno naglasio strateški značaj infrastrukturnih projekata u Srbiji u kontekstu saradnje na mapi „Pojasa i puta“ i mehanizma Kina–CIEZ.

U tom smislu, kako je naveo, veliku ulogu ima projekat modernizacije pruge Beograd–Budimpešta koji predstavlja šansu za razvoj regiona i obimniji plasman i protok robe i ljudi, kao i projekti razvoja industrijskih kapaciteta.

Sjaotao je ocenio da je uspešna saradnja dveju zemalja dovela do novog zamaha u bilateralnim odnosima.

Kineska strana visoko vrednuje potencijal Srbije na mapi „Pojasa i puta“ i u tim okvirima doprinos pionirskom poduhvatu transportnog umrežavanja na kopneno-pomorskoj liniji između Kine i Evrope, kroz modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, naveo je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com