Tvornica duhana Rovinj na prodaju

Hrvatska grupa Adris, koja je izrasla na Tvornici duhana Rovinj, pregovara sa više zainteresovanih kupaca o prodaji većinskog paketa u svom duvanskom biznisu, ekskluzivno u toj kompaniji saznaje zagrebački Jutarnji list.

Međutim, primećuje Jutarnji list, curenje ove vesti u javnost je očigledno namerno, kao svojevrsno upozorenje hrvatskoj državi.

Tvornica duhana Rovinj je imala dosta lagodno zaštićen položaj na hrvatskom tržištu, ali ogromna svetska koncentracija duvanskog biznisa učinila je njen samostalan opstanak nemogućim o čemu svedoči i pad prometa i dobiti. Tako je ta firma, koja kontroliše 62 odsto hrvatskog tržišta, prošle godine imala dobit od 191,4 miliona kuna prema 760 miliona 2008. godine,navodi Jutarnji list.

I pored navodno većeg broja interesenata, “razgovori su iznenadjujuće brzo postali konkretni” sa kineskim duvanskim monopolistom firmom China Nacional Tobacco Corporation, koja se predstavlja kao najveći svetski duvanski igrač s prometom od 91,7 milijardi dolara i dobiti od 16 milijardi.

Prodavac Adris ima samo dva uslova: da zadrži manjinski paket u TDR i da proizvodnja ostane u istarskom Kanfanaru.

TDR neuspešno je svojevremeno učestvovala na tenderu za kupovinu Duvanske industrije Niš.

Grupa Adris sada težište stavlja na hotelijerstvo i nedavno je pazarila čuveni dubrovački hotel Hilton Imperijal.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com