Bugarski: Domaći mlekari su u teškoj situaciji, mogući protesti

Predsedavajuća UO Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski izjavila je za Ekonomske Vesti da su srpski mlekari u teškoj situaciji zbog nekontrolisanog uvoza mleka iz BiH i EU i da će, zbog nemara Vlade, krajem oktobra biti prinuđeni na proteste.

Sanja Bugarski

„Da imaju i malo svesti, odreagovali bi u toku prošle godine, ne bi sada uopšte razgovarali na ovu temu država bi učinila sve što je u njenoj moći da zaštiti domaću proizvodnju. Međutim, kod nas postoji problem – dok se požar ne razbukta mi ne počinjemo da ga gasimo“, rekla je Bugarski.

Ona kaže da trenutno domaće mlekare i proizvođači amortizuju sve te viškove koji dolaze iz Bosne i EU, ali da neće moći još dugo da izdrže.

„Jednostavno će doći momenat, ja očekuje negde krajem oktobra, gde oni više neće moći da amortizuju veliki uvoz i onda će, kao i do sada, krenuti ista priča: počeće mleko da se otkazuje farmerima, frameri će početi da se bune, doći će do ministarstva, a ministarstvo će da doziva dodole“, upozorava Bugarski i dodaje da je rast uvoz iz Bosne, čiji farmeri dobijaju dosta veće subvencije od srpskih, mnogo veči problem od rasta uvoza iz EU.

Predsedavajuća UO Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine tvrdi da mlekari posluju sa gubitkom od početka maja.

„Nama su odavno već uzeli 4,5 dinara po litri mleka, odnosno od 4 do 6 dinara, što je ispod granice proizvodnje. Mi od maja meseca proizvodimo sa čistim gubitkom i nadamo se da će se nešto desiti i da će mlekare od početka sezone, od septembra kada krave počinju da se tele, vratiti cene na prvobitni nivo. Nadamo se da ćemo se sa Vladom dogovoriti oko paketa mera koji bi olakšao ovu situaciju“, zaključila je Bugarski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com