Evakuisano 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama na teritoriji Republike Srbije.

image

U saopštenju se navodi da je u Lučanima evakuisano 28 osoba, u Čačku 16, u Gornjem Milanovcu sedam, u Priboju pet, a u Novom Pazaru tri osobe.

Tokom noći pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica bili su angažovani na teritorijama opština Užice, Kosjerić, Arilje, Priboj, Čačak, Lučani i Gornji Milanovac, a aktivnosti su nastavljene i tokom današnjeg dana.

Vanredna situacija na teritoriji Republike Srbije trenutno je proglašena na teritorijama opština Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica Čačak, Kragujevac, Niški i Kraljevački tim za spasavanje i rad na vodi dežuraju na terenu, a intenzivno se prati i nivo Zapadne Morave.

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac se preduzimaju i sprovode sve mere u skladu sa Operativnim planom odbrane od poplava.

Na ugroženom području u Čačku trenutno je angažovano: 48 vatrogasaca, 14 vozila, jedan čamac i osam pumpi, kao i 20 pripadnika specijalističkih timova, pet vozila, sedam čamaca i četiri pripadnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice sa dva vozila.

Na putu do lica mesta trenutno je angažovano 15 pripadnika specijalističkih timova, četiri vozila i pet čamaca.

Iz Kraljeva u Čačak upućen je 71 pripadnik Žandarmerije.

U opštini Lučani, na relaciji Đerađ – Lučani, beogradski tim za spasavanje i rad na vodi neprestano obilazi lokaciju i popisuje stanovništvo koje ne želi da se evakuiše kako bi im bila dostavljena hrana koju je obezbedio Crveni krst.

Beogradski tim evakuisao je četiri osobe, dok u mestu Dljin kod Lučana novosadski tim za spasavanje i rad na vodi, vrši redovne obilaske terena.

Na teritoriji opštine Lučani zbog izlivanja reke Bjelice poplavljeno je oko 70 domaćinstava.

Na čitavoj teritoriji opštine Arilje zbog izlivanja Moravice i Rzava proglašena je vanredna situacija, a u oko 100 domaćinstava voda je ušla u podrume.

Na šest lokacija gde su ugroženi stambeni objekti, upućeno je 500 džakova i pesak, a još 1.000 džakova je naručeno i stići će u toku popodneva.

U selu Milatkovice u opštini Raška, reka Raška probila je nasip i poplavila 20 dvorišta i za sada nema ugroženog stanovništva.

U naselju Luka u Priboju, u toku noći aktiviralo se klizište, a iz jednog domaćinstva evakuisano je pet osoba.

U Mesnoj zajednici Poljane u Obrenovcu, došlo je do izlivanja Kolubare.

Saobraćaj je u prekidu i za sada nema ugroženih domaćinstava.

Na licu mesta su pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Obrenovac, vatrogasci-spasioci i čamci.

U Novom Pazaru evakuisane su tri osobe, na samoj obali reke Jošanice.

Sektor za vanredne situacije MUP naložio je pojačan rad operativnih centara i intenzivno izveštavanje Republičkog centra za obaveštavanje, na delovima teritorija gde su prognozirane veće količine padavina.

Stavljeni su u pripravnost Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi i Specijalizovane jednice civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zajedno sa ostalim nadležnim službama neprekidno prate stanje na terenu, ističe se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com