Gasprom gradi termoelektranu u Pančevu

U okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma potpisan je sporazum akcionara između OAD „Centrenergoholdinga“ (pripada Grupi „Gasprom energoholding“) i NIS a.d. Novi Sad (Grupa „Gazprom njeft“) o formiranju kompanije Serbskaya Generaciya LLC Novi Sad, koja će realizovati projekat izgradnje termoelektrane (TE) kapaciteta 140 MWt s mogućnošću proširenja do 208 MWt u Pančevu, navodi se na sajtu NIS-a.

gasprom

Sporazum su potpisali generalni direktor „Gasprom energoholdinga“ i OAD „Centrenergoholdinga“ Denis Fjodorov i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, u prisustvu predsednika Izvršnog odbora Gasproma Alekseja Milera.

Prema dokumentu OAD „Centrenergoholding“ imaće 51% akcija, a ostalih 49% biće u vlasništvu NIS-a.

Planira se da će proizvodnja električne i toplotne energije u TE u prvom redu obezbediti potrebe rafinerije NIS-a, a moguće i petrohemijskog kombinata HIIP Petrohemija, strateškog partnera NIS-a. Preostala količina električne energije biće realizovana na energetskom tržištu Srbije.

Predviđena je izgradnja TE na bazi tehnologije parno-gasnog ciklusa, koja je najekonomičnije i ekološki najefikasnije rešenje. Ova tehnologija obezbeđuje visok koeficijent iskorišćenja i, sledstveno, nisku potrošnju goriva. To će omogućiti da se smanje potencijalni troškovi snabdevanja energijom petrohemijskog kombinata HIIP Petrohemija. Osnovno gorivo nove centrale biće prirodni gas. U ovom trenutku završeno je projektovanje TE i pripremljena je dokumentacija za zemljišnu parcelu na kojoj se planira gradnja.

Predviđeno je da izgradnja TE počne 2015. godine, a puštanje u rad 2018. Planiran obim investicija je 140 miliona evra. Osnovni deo investicije obezbediće Grupa „Gasprom Energoholding“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com