Kusturici oduzimaju Andrićgrad?!

Proslavljeni režiser Emir Kusturica mogao bi da ostane bez Andrićgrada ukoliko ne plati dug za PDV, piše bosansko-hercegovački portal Capital.ba.

Kusturica

Prema informacijama tog portala, firma Andrićgrad u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora da plati 1,2 miliona KM (613.549 evra) poreza na dodatnu vrednost, jer je, navodno, utvrđeno da su sve zgrade u Andrićgradu pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje u poslednjoj kontroli otkrili su da je Andrićgrad doo Višegrad neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju Andrićgrada, što nije mogao uraditi jer za izgrađene objekte nije imao potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole.

andrićgrad

Firma Andrićgrad se nalazi i na 77. mestu liste najvećih dužnika PDV-a Uprave za indirektno oporezivanje s dugom koji iznosi 1.255.521,55 KM (641.937 evra). Iznos duga se svakog dana menja zbog obračuna zateznih kamata tako Andrićgrad trenutno ima glavni dug od 1.068.369,55 KM (546.248 evra) i zatezne kamate od 187.152,00 KM(95.689 evra), piše portal.

„Dug je utvrđen u kontroli koja je obuhvatala kontrolni period od decembra 2012. do decembra 2014. godine. Najvećim delom dug se odnosi na osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a iz razloga nepostojanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata”, potvrdio je za Capital.ba načelnik Odeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

„Andrićgrad trenutno ima šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka gde su u toku provere o visini sredstava koja bi mogla biti oduzeta radi namirenja duga po osnovu PDV-a. Takođe, svim nadležnim institucijama su prosleđeni zahtevi za proveru pokretne i nepokretne imovine. U sredu je izdato Rešenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu pomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije UIO će u skladu sa svojim nadležnostima postupati u postupku prinudne naplate”, rekao je Kovačević.

On kaže da onog trenutka kada Andrićgrad pribavi neophodne građevinske dozvole stvoriće se zakonski osnov da najveći deo ovog duga više ne postoji, odnosno da mora platiti samo dug u iznosu od 150 hiljada KM, međutim do tada Andrićgrad se tretira kao i svaki poreski dužnik i UIO mora da pokrene proceduru prinudne naplate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com