Matković: Smanjenje penzija pravno upitno

Različito smanjenje penzija se teško može tumačiti kao iole prihvatljivo s pravne strane, rekla je za Ekonomske Vesti Gordana Matković, bivša ministarka rada.

„Dva su upozorenja veoma važna kada je u pitanju smanjenje penzija. Prvo, to mora da se reguliše zakonom da ne bismo došli u onu situaciju kada su uredbom smanjene penzije, pa se onda to nagomilalo kao stari dug. Drugo, jeste problematična odluka da se penzije umanjuju u različitom iznosu, prosto zbog toga što zakon kaže, a on kaže da neko ko zarađuje četiri puta više plaća toliko veće doprinose i onda ima pravo na četiri puta veću penziju. Time što se sada različito smanjuju penzije, smanjuje se razlika između onoga što ste zaslužili, odnosno zaradili. Ja nisam pravnik, ali nisam sigurna da je to nešto što se može tumačiti kao iole prihvatljivo s pravne strane“, rekla je Matkovićeva.

Ona dalje objašnjava zbog čega je odluka da se različito smanje penzije i nelogična.

„Ako nekome oduzimate sadašnji dohodak, da biste ga, kao država, naterali da štedi za starost, a uzimate mu četiri puta više nego nekom drugom i zakonom kažete da će on imati četiri puta veću penziju onda mu ne možete ovakvom odlukom naknadno umanjivati naknade u isplati“, ocenila je Gordana Matković, ali ipak rekla da je „u ovom ekonomskom momentu smanjenje penzija očigledno bilo neophodno“.

Prema njenim rečima još je rano da se kaže da li će Vlada Srbije morati da krene u drugi krug mera štednja, pogotovo zbog toga što ni ove mere još nisu sasvim poznate.

„Ne zna se dokle će se ići u rezove kada su u pitanju javna preduzeća, koliko će se ići u racionalizaciju administracije. Na kraju krajeva nije jasno ni kako će se ovo odraziti na smanjenje standarda, potrošnje, visinu poreza i na potrebu za novim porezima u tom slučaju“, zaključuje Matkovićeva.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com