Novi zakon za efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da je sačinjen poseban zakon o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da čeka mišljenja nadležnih ministarstva i eksperta Evroleks komisije.

Selaković

Selaković je tokom boravka u Novoj Varoši rekao da se Ministarstvo pravde trudilo da u zakon unese sve ono što je potrebno da se, odmah nakon usvajanja u Skupštini, počne sa primenom.

Zakon predviđa da se u okviru četiri viša javna tužilaštva, za četiri apelacije – beogradsku, nišku, novosadsku i kragujevačku – formiraju posebna odeljenja i pri Višim sudovima i pri Tužilaštvima, kao i da tužioci mogu da organizuju udarne grupe, timove u kojima će pored njih biti i policajci, finansijsko-ekonomski forenzičari, predstavnici Uprave carina, Uprave za sprečavanje pranja novca, Narodne banke i Poreske uprave, naveo je Selaković.

Prema njegovim rečima, to su organi koji mogu da pomognu u razotkrivanju slučajeva finansijskog i privrednog kriminala.

Ministar je ocenio da je hroničan problem pravosuđa u Srbiji to što se krivična dela korupcije, finansijskog i organizovanog kriminala, sporo procesuiraju.

Malo je pravosnažnih sudskih presuda, a imamo i maratonske procese. Ta situacija se može promeniti formiranjem ovakvih timova, ali i specijalizacijom rada tužilaštava. Podršku u tom poduhvatu nam pružaju OEBS i Evropska komisija, koji imaju ideju o srpskom modelu koji bi bio dobar i za sve zemlje u okruženju, rekao je Selaković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com