Otkazi: Broj zaposlenih u javnom sektoru biće smanjen za 14.512

Ministarstvo državne uprave i lokalno samouprave saopštilo je da je jučerašnjim usvajanjem odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru završen zadatak „koordiniranja pripreme racionalizacije“. Rezultat – javni sektor će sledeće godine biti smanjen za 14.512 radnih mesta.
Srbija
U republičkim organima bez posla će ostati 8.511 zaposlenih na neodređeno, u jedinicima lokalne samouprave njih 5.751, dok će u AP Vojvodina broj zaposlenih biti smanjen za 250.
Odluke o otpuštanjima u javnom sektoru odnose se na celokupan javni sektor, uključujući i javna preduzeća na lokalnom nivou. Međutim, ove odluke se ne odnose na „republička preduzeća za koje Vlada sprovodi specifične programe restrukturiranja“.
Ministarstvo, kojim upravlja Kori Udovički, saopštilo je i da je stalnim odlivom zaposlenih u penziju, kao i zabranom zapošljavanja, u septembru ove godine u javnom sektoru bilo 3.100 manje stalno zaposlenih nego u decembru 2014. godine. Oni dalje procenjuju da će broj penzionisanja u narednom periodu biti značajan s obzirom da 12.000 zaposlenih ima već stečene uslove za penziju, dok se za 20.000 zaposlenih, prema Fiskalnoj strategiji, očekuje da „pređu na finansiranje po tržišnim principima“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com