Proizvodnja za godinu dana pala za 13 odsto!

Industrijska proizvodnja u avgustu u Srbiji je pala za 13,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, objavila je Narodna banka Srbije.

Najveći pad zabeležili su sektori rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom i to od 23,8 odsto, odnosno 39,8 odsto!

Podsetimo, Ministarstvo finansija je objavila da je u julu eksploatacija uglja i više nego prepolovljena na godišnjem nivou, a s obzirom da najveći kop u Kolubari, Tamnava-Zapadno polje i dalje nije u funkciji, taj trend je nastavljen.

Proizvodnja energenata u julu je bila 37,4 odsto manja na godišnjem nivou, tako da je situacija iz avgusta zapravo dokaz pogoršanja stanja.

Poređenja radi, pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj u odnosu avgust 2013 – avgust 2014. iznosi 4,7 odsto. I kod njih je došlo do pada u proizvodnji energenata, ali za 18,4 odsto.

Na mesečnom nivou pad industrijske proizvodnje iznosi 0,3 odsto.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, objašnjava dalje NBS, u avgustu porasla za 0,7 odsto u odnosu na jul. U okviru prerađivačke industrije najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji potiče od proizvodnje duvanskih proizvoda i tekstila.

Najveći negativan doprinos ukupnoj industriji dala je proizvodnja motornih vozila.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com