Pronaći inovativne izvore finansiranja održivog razvoja

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički učestvovala je na 3. međunarodnoj konferenciji o finansiranju razvoja, koja se u organizaciji UN, uključujući i Ekonomsku komisiju UN za Afriku, održava u Etiopiji od 13. do 16. jula.

kori

Konferencija je posvećena mobilizaciji finansijskih sredstava za finansiranje globalne razvojne agende za period nakon 2015. godine, koja će biti usvojena u septembru na samitu u Njujorku.

Skup u Adis Abebi trebalo bi da definiše predlog za globalnu razvojnu agendu održivog razvoja u narednih 15 godina, sa praktičnim aspektom finansiranja, primene, nadgledanja i održivosti celokupnog procesa.

Udovički je drugog dana skupa održala zapažen govor u kome je iznela stavove naše zemlje o koracima koje je na globalnom planu neophodno preduzeti u cilju finansiranja razvoja, prevazilaženja siromaštva i obezbeđivanja drugih vrsta pomoći siromašnim zemljama sveta.

Ona je tom prilikom naglasila da Srbija podržava i primenjuje principe dobre vladavine, poštovanja zakona i transparentne finansijske i poreske politike, usvojene na 1. konferenciji o finansiranju razvoja u Montereju (Meksiko) 2002. godine.

Prema njenim rečima, naš zadatak jeste da mobilišemo resurse kako domaće, tako i strane, privatne, javne i kombinovane, kako bismo odgovorili na izazove održivog razvoja u svakom njegovom aspektu – ekonomskom, socijalnom i ekološkom.

Udovički je naglasila da je, takođe, potrebno pronaći načine odgovarajućih inovativnih izvora finansiranja.

Nova globalna ekonomska struktura proizvela je manjak radnih mesta, čak i kada nema manjka prihoda, objasnila je ona i dodala da je prihod nejednako raspoređen i pravi neravnotežu, koju sada globalna finansijska kriza otkriva.

Više od 61 milion radnih mesta je izgubljeno od početka krize, a kriza još nije završena. Tu posebno treba istaći uticaj na mlade, kao i to da je Srbija, kao zemlja sa srednjim dohotkom, posebno pogođena, navela je Udovički.

Srbija, kako je poručila, podržava stvaranje okruženja u kojem se privlače i podstiču ulaganja i promoviše trgovina i razmena tehnologija.

U tom kontekstu, naša zemlja se usredsređuje na regionalnu stabilnost, makroekonomski balans i reformu javne uprave, što će doprineti unapređenju poslovnog okruženja.

Konferenciju je otvorio generalni sekretar UN Ban Kimun, a u radu skupa učestvuju i predsedavajući 69. zasedanju Generalne skupštine UN Sem Kutesa, predsednik Svetske banke Jim Jung Kim, generalni direktor Svetske trgovinske organizacije Roberto Azevedo i zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Min Žu.

Prisutnima su se obratili i predsedavajući Komisiji Afričke unije Nkosazana Dlamini Zuma, generalni direktor Ekonomske komisije UN za Afriku Karlos Lopez, ministar spoljnih poslova Etiopije Tedros Adhanom, bivši predsednik Južnoafričke Republike i predsedavajući Visokom panelu za sprečavanje nelegalnih tokova novca Tabo Mbeki i drugi.

Prisutni su bili i ugledni svetski ekonomisti i profesori ekonomije Džozef Štiglic, Džefri Saks i drugi.

Na konferenciji, čiji je predsedavajući premijer Etiopije Hajlemarijam Desalenj, generalni sekretar UN uputio je poziv privrednicima da budu partneri u podržavanju i finansiranju ove agende.

Ovom skupu, koji je najveći međunarodni susret održan do sada u Etiopiji, prisustvuje više od pet hiljada delegata iz gotovo svih zemalja članica UN, među kojima je veliki broj šefova država i vlada, ministara spoljnih poslova i finansija, funkcionera agencija UN, kao i regionalnih i međunarodnih organizacija, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com