Rusija optužuje Srbiju

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izjavio je večeras da je Srbija promenom poreskog režima, u avgustu 2013. godine, narušila međudržavni ugovor o kupo-prodaji Naftne industrije Srbije.

„Mi smatramo da je to narušavanje međudržavnog ugovora koji je bio potpisan 2008. godine i u skladu sa kojim poreski uslovi ne bi smeli da pogoršavaju finansijski položaj NIS-a“, rekao je Ušakov, a prenosi ruski list Vedomosti i ističe da će se situacija oko NIS-a razmatrati za vreme današnje posete ruskog predsednik Vladimira Putina Srbiji.

U prvom polugodištu ove godine porezi na dobit NIS-a porasli su 1,5 puta na 4,4 milijarde dinara odnosno 30 miliona evra, dok je dobit pre oporezivanja porasla za 3,3 odsto na 21,4 milijarde dinara odnosno 200 miliona evra, navodi list i dodaje da je to uzrokovalo pad čiste dobiti kompanije za 5 odsto.

Tokom današnjeg boravka Vladimira Putina u Srbiji razgovaraće se i o dugovima srpskih državnih kompanija NIS-u od 530 miliona evra. NIS predlaže da se taj dug konvertuje u državni dug, sem za Petrohemiju u kojoj bi po osnovu duga od 260 miliona evra povećao svoj vlasnički udeo sa 12,7 na 34 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com