Stanković: Poljoprivredni rod fantastičan

Ovogodišnji poljoprivredni rod u Srbiji ima takav spoljnotrgovinski potencijal sa kojim se ne može meriti ni, inače visoko uvozno zavisna, automobilska industrija, kaže za Ekonomske Vesti stručnjak za poljoprivredu Vojislav Stanković.

„Srbija je usred septembra zelena kao u maju: ukupni poljoprivredni rod biće ove godine za 3 miliona tona veći nego prošle, a zbog nižih cena poljoprivrednih proizvoda vrednost će mu biti veća za 3 do 5 odsto i iznosiće 6,6 milijardi dolara“, kaže Stanković.

On kaže da hrabro prognozira da će poljoprivredna proizvodnja ove godine imati izvoz od 3,1 milijardu dolara i suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 1,5 milijardi.

Što se voća tiče, kaže Stanković, ovogodišnji rod će iznositi oko 1,4 milion tona.

„Bilo je problema kod ranih sorti voća. Rod maline je manji za oko 10 odsto, a zbog klimatskih uslova nešto je slabijeg kvaliteta rod jabuke i šljive, naročito šljive, ali ukupni rod će biti na proseku“, kaže Stanković.

Stanković kaže da je rod kukuruza i suncokreta fantastičan, kao i rod uljarica.

“Ukoliko kiša nešto ne pokvari, imaćemo rod od 8 miliona tona kukuruza, što znači da ćemo sa zalihama imati oko 4 miliona tona za izvoz“, tvrdi Stanković.

Prema njegovom mišljenju proizvodjači šećera bi trebalo da preuzmu rizik fantastičnog roda šećerne repe od prosečno 55 tona po hektaru umesto što i sami zbunjeni rodom pokušavaju da snize ugovorima definisanu otkupnu cenu i do 15 odsto.

„Nama je zbog ustupaka hrvatskim duvandžijama povećana kvota za izvoz šećera u EU na 182.000 tona, i tu šećeraši zaradjuju 900 dolara po toni“, tvrdi Stanković.

Rod pšenice biće 1,3 miliona tona i sa zalihama, za izvoz ćemo imati oko milion tona, kaže Stanković.

Fantastičan je i rod krmnog bilja.

„Stočarstvo će ove godine bizi zbrinuto po znatno nižim cenama“, kaže ovaj stručnjak za poljoprivredu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com