Trajković: Gazivode vrlo značajne za opstanak Srba na KiM, ali i ostatak Srbije

Srpska političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je za Ekonomske Vesti da je veštačko jezero Gazivode vrlo značajno za opstanak Srba na severu KiM, ali i za ostatak Srbije.

„Mislim da su Gazivode od vrlo velikog značaja ne samo za lokalno stanovništvu nego i za ostatak Srbije. Ja zaista mislim da je za sve nas to jedan od vrlo velikih prioriteta, s obzirom da se najveći deo tog jezera nalazi na teritoriji Zubinog potoka, gde srpsko stanovništvo ekonomski opstaje zahvaljujući njemu. Isto tako, jedan deo se nalazi na teritoriji ostatka Srbije. Znači, Gazivode su strateški važne za srpsku državu, a za srpski narod i njegovu ekonomsku budućnost od presudnog značaja. Svi govore koliko su Gazivode strateški važne upravo da bi održavale termoelektrane u centralnoj regiji, pre svega mislim na Obilić. Takođe, vrlo su važne za navodnjavanje centralnog Kosova, mislim na opštinu Gračanica i srpska naselja u okolini“, rekla je Trajković.

Ona je kazala da treba imati u vidu i da je srpski narod podneo velike žrtve za izgradnju Gazivoda, jer je zbog izgradnje veštačkog jezera potopljeno 30 srpskih sela, kao i da je kredite koji su utrošeni na izgradnju vraćala država Srbija.

U Briselu će danas biti održani razgovori o energetici u okviru tehničkog dijaloga izmedju Beograda i Prištine. A, srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je, za vreme konferencije za medije sa Johanesom Hanom, da pregovori za članstvo Srbije u EU nisu otvoreni jer neće da da kosovskim Albancima 100% Gazivoda i da on nudi 50%.

Trjković ističe da Albanci imaju percepciju i zahtev da normalizacija odnosa i teritorijalni integritet podrazumevaju „etnički integritet, znači da Albanci treba da upravljaju sa svim onim što postoji na KiM“.

„Srbi i srpska država treba da se izbore da imaju zajednički bord sa predstavnicima Kosova i lokalne zajednice koja se tu nalazi i koja je bitna svuda u svetu, pa valjda i u Zubinom potoku“, rekla je Trajković.

Ona dodaje da treba registrovati firmu, po kosovskim zakonima, kojom bi upravljali Srbi, kako narod na severu pokrajine ne bi snašla sudbina Srba sa centralnog dela KiM, koji su pre 15 godina otpušteni iz elektrane Obilić koja se nalazi na 500 metara od njihovih od kuća.

„Ta firma mora funkcionisati na jedan autonoman način, jer vrlo je neprijatno, s obzirom na nepoverenje i napade, da Albanci ulaze ljudima u kuće i čitaju strujomere. Nama u centralnim delovima je bilo vrlo teško, ali niko nas nije slušao. Ali, svejedno to ne znači da naša braća sa severa KiM ne treba da imaju komoditet i da zaista imaju registrovano energetsko preduzeće, koje će raditi na održavanju mreže, na snabdevanju, prodaji, čitanju brojila i svega onog što bi oni prihvatili“, zaključila je Trajković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com