U nelegalnoj klanici obrađivali meso uginule stoke

U selu Cerovac kod Kragujevca otkrivena je nelegalna klanica po anonimnoj prijavi da se tu „svakodnevno vrši klanje i obrada nelegalne stoke“.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštitne životne sredine, tokom kontrole, koju je izvršila Veterinarska inspekcija u saradnji sa MUP-om, u izdvojenom i ograđenom ekonomskom delu gazdinstva zatečen je objekat za rasecanje i pakovanje mesa zaklanih životinja, kao i minusna komora, pomoćni objekat sa zamrzivačima i dve plusne komore, sve u vlasništvu Aksentija Najdanovića.

„Svi objekti su u potpuno neprihvatljivim i nepropisnim higijenskim uslovima. U pomenutim komorama i objektu za rasecanje su zatečene rasečene polutke od 7 goveda, sa glavama i iznutricama, a u punim zamrzivačima zapremine oko 400 litara, juneće meso i organi. Juneće kosti su zapakovane u PVC vrećama,odložene pored ulaza u objekatu za rasecanje. Zatečena su  i dva kamiona za prevoz životinja, vozilo sa uređajem za hlađenje za prevoz mesa, kao i stočna vaga za merenje životinja“, navodi se u saopštenju.

Dodatno zabrinjava činjenica da se klanje goveda nije obavljalo u izgrađenom objektu, već na nepokrivenom i nezaštićenom izbetoniranom platou koji se nalazio u dvoruštu.

„U istom dvorištu zatečena su i dva objekta za uzgoj goveda. U prvom, koji služi i kao depo je zatečeno 13 goveda starosti od 6-8 meseci, od kojih je 12 bez ušnih markica i jedno june sa jednom ušnom markicom. Vlasnik ne poseduje pasoše, niti uverenja o zdravstvenom stanju životinja za svih 13 goveda. U istom objektu je zatečeno jedno muzno grlo, bez ušnih markica, bez pasoša i uverenja o zdravstvenom stanju životinja i 3 konja, koja prema izjavi vlasnika nisu mikročipovani i nije sproveden obavezan Program mera zdravstvene zaštite životinja“, piše u saopštenju ministartstva uz dodatak da je u drugom objektu za uzgoj zatečeno 14 goveda starosti od 6 do 8 meseci, od kojih za 4 vlasnik ne poseduje pasoš, ni uverenje o zdravstvenom stanju životinja.

Veterinarska inspekcija usmenim rešenjem zabranila je promet navedenih količina mesa, koje je zaplenjeno i stavljeno van upotrebe (obeleženo i pečatirano jemstvenikom i voskom) do dolaska službe kafilerije u kojoj će biti neškodljivo uklonjeno pod nadzorom Republičke veterinarske inspekcije.

Veterinarska inspekcija zabranila je klanje životinja u objektu koje nije odobreno od strane Uprave za veterinu; stavljeno je u karantin 18 junadi, kod kojih nije zatečena propisana dokumentacija i zabranjen je njihov promet. Takođe su zaplenjene zatečene ušne markice za 6 grla.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com