Upis prava svojine u katastru za pet dana

U svim katastrima nepokretnosti u Srbiji pravo svojine će se upisivati za samo pet radnih  dana, a hipoteke za dan, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

„Ujednačićemo praksu tako da sve lokalne samouprave u Srbiji postupaju na isti način, odnosno u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima“, rekla je Damnjanovićeva novinarima uoči današnjeg sastanka državnih sekretara Ministarstva sa predstavnicima 45 podružnih jedinica Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) sa kojima su razgovarali o objedinjenoj proceduri za izdavanje građevinskih dozvola po novom Zakonu.

Damnjanovićeva je podsetila da je 1. marta počela primena objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola i da će sa RGZ-om biti utvrđene precizne obaveze službi za katastar nepokretnosti u tom procesu.

„Danas sa njima utvrđujemo u kom trenutku se uključuju službe za katastar nepokretnosti i kakve su njihove obaveze u objedinjenoj proceduri“, navela je Aleksandra Damnjanović.

Ona je poručila da je cilj da se pravo svojine i druga prava upisuju u skraćenim rokovima, kako bi dostigli zemlje u okruženju, na primer Makedoniju, u kojoj se hipoteke upisuju za nekoliko sati.

„Najviše izazova će biti prilikom izdavanja lokacijskih uslova, gde katastar već za dan-dva mora da dostavi i kopiju plana parcele i kopiju vodova, kao i da omogući uvid u izvod iz lista nepokretnosti kako bi organ koji postupa u objedinjenoj proceduri mogao da ima prave činjenice“, rekla je Damnjanovićeva.

Ona je podsetila i da se pripremaju izmene i dopune Zakona o premeru i katastru, kojima će biti poboljšana i objedinjena procedura u postupku izdavanja građevinskih dozvola.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović izjavio je da bi Svetska banka 16. marta trebalo da odobri kredit vredan 44 miliona dolara za povećanje kapaciteta RGZ-a.

„Očekujemo da 16. marta bord izvršnih direktora Svetske banke odobri taj kredit“, rekao je Trifunović.

On je precizirao da će poboljšanje kapaciteta RGZ-a biti sprovedeno kao nastavak kredita koji su realizovali u periodu od 2003. do 2009. godine, čime će biti završen proces unapređenja stručnog znanja, kao i neophodnih softvera i hardvera, koji je potreban Zavodu.

Trifunović je dodao da će u okviru tog projekta biti i segment koji će omogućiti i početak izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, koje je planirano od 1. januara 2016. godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com