40.349 osoba namerava da traži azil u Srbiji

Od 2016. godine do decembra 2019. godine 40.349 lica je izrazilo nameru da podnese zahtev za azil u Republici Srbiji, navodi se u dopisu Ministarstva unutrašnjih poslova kojim je odgovoreno na pitanje nekadašnjih poslanika Dosta je bilo.

Ta stranka podvlači da je na odgovor čekala dve godine.

Nameru da podnesu zahtev za azil u Srbiji, izrazili su migranti iz sledećih država: Avganistan (14.532 migranata), Pakistan (6.687), Irak (6.239), Sirija (5.101), Iran (2.738), Bangladeš (1.171), Alžir (526), Maroko (422).

U tom periodu odobreno je 114 zahteva za azil.

Dosta je bilo podvlači da nije odgovoreno na pitanje koliko je migranata u Srbiji izrazilo nameru da azil zatraži u Nemačkoj, Austriji ili nekoj drugoj državi članici EU i o tome dobilo potvrdu.

Ta stranka tvrdi da je ta potvrda važna „zato što se na osnovu nje Srbija deklarisala kao zemlja prvog ulaska tako da će u slučaju vraćanja migranata iz Nemačke i Austrije oni biti vraćeni u Srbiju“.

Dosta je bilo tvrdi da je „Srbija jedina zemlja na Balkanskoj ruti migranata, koja je pristala da izdaje ovakve potvrde“.

Ta stranka ne prestaje da tvrdi da je Srbija potpisala sa Nemačkom i Austrijom sporazume o prihvatanju takvih migranata, ukoliko ih iz Nemačke i Austrije vrate i da te sporazume krije od javnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović u aprilu ove godine je izjavio da po Radnom aranžmanu o readmisiji koji Srbija ima sa Austrijom u Srbiju nije vraćen nijedna osoba. Radni aranžman je ratifikovan 2007.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com