Amnesty International :Spoljna ekspertiza izveštaja o korišćenju civilnih objekata u vojne svrhe!

Na medjunarodnom nivo se pokreće proces provere izveštaja Amnesty International objavljenog 4.avgusta, kojim se ukrajinskoj vojsci stavlja na teret da je u 19 naseljenih mesta u vojne svrhe koristila stambene zgrade, ali i škole i bolnice, objavljeno je na sajtu Amnesty International Nemačka, koja najavljuje svoje aktivno učešće u tom procesu.

Proveru će izvršiti spoljni eksperti.

„Pri tome se moraju obuhvatiti  dogadjaji i odluke koji su prethodili objavljivanju saopštenja za štampu, uključujući i sprovedena istraživanja procesa pripreme saopštenja za štampu, pravne i političke analize i trenutak njihovog objavljivanja. Takodje treba da budu provereni odnosi moći kao i druge organizaciono – kulturološke dinamike. Mi hoćemo da shvatimo šta je tačno krenulo naopako i zašto, kako bismo izvukli pouke i poboljšali naš posao na zaštiti ljudskih prava. Mi ćemo taj proces, kao i primenu saznanja iz tog procesa, intenzivno pratiti“, objašnjava se na sajtu Amnesty International Nemačka.

Iz saopštenja nije jasno ko je ovu eksternu proveru inicirao niti koji će eksperti na njoj biti angažovani, ali Amnesty International Nemačka ocenjuje da rezultati izveštaja o upotrebi civilnih objekata u vojne svrhe nisu „posredovani s delikatnošću i preciznošću koji se očekuju od organizacije“, a samo saopštenje o tim rezultatima je „objavljeno bez dovoljno konteksta“ odnosno bez dovoljno isticanja ruske agresije.

Amnesty International je 4.avgusta objavila rezultate svog istraživanja u kojima je navela da je ukrajinska vojska u 19 gradova  naseljenih mesta koristila stambene objekte, ali i škole i bolnice u vojne svrhe čime je dovela u opasnost živote civila i tako kršila medjunarodno humanitarno pravo. Nije registrovano, navodi se, da su civili iz susednih zgrada evakuisani kako bi se izbegle žrtve.

U Izveštaju je navedeno da je u 22 od 29 škola na jugo-istoku Ukrajine, koje je posetila ta organizacija, bio razmešten ili lični sastav Vojnih snaga Ukrajine ili vojna tehnika i naoružanje.

„To što se nalaze u poziciji odbrane, ne oslobadja ukrajinske vojnike obaveze poštovanja medjunarodnog humanitarnog prava“ citirana je generalna sekretarka Amnesty International Anjes Kalamar.

Na izveštaj je oštro reagivala Ukrajina.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Amnesty International da „opravdava terorističku organizaciju“ i „prebacuje odgovornost sa agresora na žrtvu“.

Amnesty International se posle nekoliko dana izvinila zbog „patnji i gneva“ koji je njen izveštaj izazvao, ali od zaključaka iz izveštaja nije odustala.

„Amnesti International duboko žali zbog patnji i gneva, koji je izazvao naš dokument o taktici vodjenja borbenih akcija od strane ukrajinske vojske. Prioritet Amnesty International u tom i svakom drugom konfliktu je obezbedjenje zaštite civilnog stanovništva. Zaista, to je bio naš jedini cilj pri objavljivanju poslednjeg izveštaja. I iako u potpunosti ostajemo pri našim zaključcima, žalimo zbog pričinjene boli“, preneli su svetski mediji odgovor Amnesty International, prema Rojtersu.

Organizaciju je napustila šefica njenog  ukrajinskog biroa Oksana Pokaljčuk, ali i njen saosnivač Per Vestberg.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com