Ima se, može se : Pošto Evropi prelazak sa ruskog na američki gas

U ovo doba prošle godine, SAD su u Evropu izvozile 20 odsto svog tečnog gasa, danas izvoze 60 odsto.

Evropa ovu tranziciju od zavisnosti od ruskog ka američkom gasu plaća papreno.

A energetske kompanije i trgovci gasom, tvrde stručnjaci koje u svom tekstu citira  Bisnis insajder,  zaradjuju   enormno : 200 miliona dolara po jednoj isporuci!

Cene gasa u Evropi su i zbog smanjenih ruskih isporuka i potrebe da se do zime napune evropska skladišta porasle za godinu dana 200 odsto u lokalnoj valuti.

Tako su , na holandskom habu TTF u petak fjucersi za prirodni gas koštali 62 dolara za milion britanskih toplotnih jedinica, tvrde stručnjaci koje je konsultovao Biznis insajder.

Istovremeno, fjucersi prirodnog gasa na američkom Henry Hub trgovani su po ceni od 8,7 dolara za milion britanskih toplotnih jedinica.

Velikim energetskim kompanijama kao što je francuski Total Energy i velikim trgovačkim kućama kao što je Trafigura ili Gunvor transakcija preko Atlantika se više nego isplati i one su tokom prve polovine ove godine ostvarile rekordne dobiti iz poslovanja s gasom.

U avgustu je, poziva se  Biznis insajder na podatke firme Vortexa, iz Amerike u Evropu isporučivano 115 kilotona prirodnog tečnog gasa dnevno prema 35 kilotona koliko je isporučivano istog meseca prošle godine.

U junu je u Evropu isporučivano više američkog tečnog gasa nego ruskog gasa gasovodima, navela je Medjunarodna agencija za energetiku.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com