Dmitrij Medvedev kažnjen ili će biti nagradjen

Ni najbolje obavešteni ruski i svetski mediji nisu ni slutili dogadjaje koji su se danas odigrali u Rusiji.

Najveća senzacija je brzometno realizovana ostavka ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Do nje došlo u danu koji je ruski predsednik Vladimir Putin posvetio nezadovoljstvu Rusa zbog pet godina pada i dve godine stagnacije svojih realnih dohodaka.

Svoje obraćanje Federalnoj skupštini, Putin je započeo tvrdnjom da se u društvu stvorila atmosfera  za promene.

I zasad je promenjen Dmitrij Medvedev.

On je takodje brzopotezno smešten na funkciju zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije, koja u stvari ne postoji, ali je Putin rekao da će, ako treba, biti uvedena zakonom.

Zbog pada realnih dohodaka stanovništva  i podizanja starosne granice za odlazak u penziju, za desetak procentnih poena je pao i rejting ruskog predsednika Vladimira Putina.

Stvaranje uslova za ostavku Medvedeva, namerna je ili usputna operacija prebacivanja krivice na dosadašnjeg premijera za nezadovoljstvo, koje je stvorilo atmosferu u kojoj se zahtevaju i očekuju promene.

Ipak, ne treba sasvim  isključiti ni mogućnost da je današnje sklanjanje Medvedeva na mesto zamenika predsednika Saveta bezbednosti RF, doduše veoma ran, početak priprema za naslednika Putina.

Nategnuto, ali takav se zaključak može izvesti iz reči kojima je Putin argumentovao premeštaj Medvedeva.

On je rekao da postoje „jasno izražen predsednički blok [nadležnosti] i vladin blok iako predsednik kod nas odgovara za sve“.

Putin je dodao da predsednički blok nadležnosti obuhvata pre svega pitanja bezbednosti i odbrambene sposobnosti.

„Dmitrij Anatoljjevič se uvek bavio tim pitanjima i, s tačke gledišta podizanja  naše odbrambene sposobnosti i bezbednosti, ja smatram da je moguće i molio sam ga za to da se ubuduće bavi  pitanjima te vrste, te kategorije pitanjima“,rekao je Putin.

Malo je verovatno, ali ne bi trebalo sasvim isključiti  da se deo vlade na čelu s Medvedevim nije složio s današnjom gomilom podsticajnih demografskih mera koje će Rusiju samo u ovoj godini kostati, kako je procenjeno, izmedju 400 i 500 milijardi rubalja(5,8-7,3 milijarde evra).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com