Kina i SAD potpisale „istorijski“ trgovinski sporazum

Vašington i Peking su dve godine od početka trgovinskog rata i na samom početku izborne godine u Americi, potpisali prvi deo trgovinskog sporazuma, izvestila su evropske novinske agencije (DPA, AFP) iz Vašingtona.

Američki predsednik Donald Tramp je sporazum ocenio kao istorijski i od velike prednosti za obe zemlje.

Kinu je predstavljao potpredsednik vlade koji je u Beloj kući pročitao pozdravno pismo kineskog predsednika Si Djinpinga, u kome se navodi da je sporazum od velikog značaja za Kinu, SAD, ali i ceo svet.

Sporazumom se Kina obavezala da će tokom naredne dve godine povećati uvoz iz SAD za 200 milijardi dolara, s tim što je bazna godina 2017. tokom koje je Kina iz SAD uvezla robu i usluge u vrednosti od 190 milijardi dolara.

Kineski uvoz će se sastojati od 75 milijardi dolara mašina i aviona, 32 milijarde agrarnih proizvoda, 50 milijardi nafte i gasa, 38 milijardi usluga. Dogovoreno je da se kriva rasta razmene nastavi i u periodu 2021-2025.

Što se tokom trgovinskog rata uvedenih carina tiče, one uglavnom ostaju na snazi.

Na snazi ostaje američka carina od 25% uvedena 2018. godine na kinesku robu u vrednosti od 250 milijardi dolara. Carina od 15% uvedena na robu u vrednosti od 120 milijardi dolara biće prepolovljena.

Carine su zadržane, objasnili su predstavnici američke administracije, da bi se imala čime Kina prinuditi da sedne za pregovarački sto u drugoj fazi pregovora o temama sajber sigurnost i pristup američkih uslužnih firmi kineskom tržištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com