Dodik: Ne želimo novac za smeštaj migranata

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ne želi novčana sredstva za smeštaj migranata niti će ta sredstva primiti.

„Rekao sam da Republika Srpska ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga mijenjati, odnosno na prostoru RS neće biti migrantskih centara“, rekao je Dodik posle telefonskog razgovora sa Visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Žozefom Borelom, a prenose mediji u regionu.

On je rekao da su migranti problem koji bi trebalo da rešava Evropska unija.

„Unija je ohrabrila milione ljudi da krenu prema njoj, a onda su stavili žicu na granicu, što govori o odnosu prema migrantima, koji su isključivo problem EU“, rekao je Dodik.

U BiH je pod otvorenim nebom ostalo oko 900 migranata pošto je rasformiran prihvatni centar kojim je upravljala Međunarodna organizacija za migracije.

Sredstvima Evropske unije za njih je uređen novi smeštaj, ali zbog otpora lokalnog stanovništva nije u funkciji.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, u tu zemlju je tokom 2020. godine ušlo oko 16.000 ilegalnih migranata, a ulazak njih još oko 11.000 hiljada preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom sprečili su pripadnici Granične policije BiH, prenosi Aldzazira.

Žozef Borel je naveo da se trenutno u BiH nalazi izmedju 8.000 i 9.000 migranata, od kojih je 5.600 registrovano.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com