Svet je jadan, pardon jedan: Da li je BiH kriva za migrantsku katastrofu?

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozef Borel danas je optužio Bosnu i Hercegovinu da se zbog nefunkcionalnosti vlasti, u toj državi migranti nalaze u dramatičnoj situaciji.

Borel, i služba kojoj je na čelu, su svetsku javnost cinično podsetili da su Bosni i Hercegovini migrantski teret nametnuli u zamenu za 88 miliona evra i još 3,5 miliona evra.

Ovde je na mestu podsetiti da je Bosna i Hercegovina jedna od najsiromašnijih država u Evropi. Da i sama još pati od posedica svojih vlastitih starih migracionih problema.

Da se decenijama u BiH nalazi Visoki predstavnik zato što međunarodna zajednica, ne i svi u BiH, ocenjuje da BiH ima unutrašnje probleme koji prevazilaze njene vlastite moći.

Šta da se kaže o onom ko je jednoj državi, koju sam drži za tako rovitu, nametnuo tako delikatan problem, kao što je izbeglički. I još priznaje da joj je za to platio.

Ovde je od ključne važnosti utvrditi da Bosna i Hercegovina možda i jeste nefunkcionalna država, ali nema ni trunke sumnje da ona nije kriva za talase izbeglica iz Avganistana, Iraka, Libije ili odakle god.

I da se lako može utvrditi ko je kriv: oni koji su tamo bacali bombe. I oni koji ih i sad tamo izvoze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com