U Frankfurtu, o budućnosti Hrvatske: Ostajte ovdje!

Za poslednjih sedam godina 250.000 Hrvata iselilo se iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na Zapad, upozoreno je na skupu „Nova hrvatska migracija“ održanom u Frankfurtu na Majni.

Medju njima, 58,3% su mladi izmedju 25 i 40 godina, koji ne žele da se vrate u svoju domovinu, rezultat je istraživanja profesora Tade Jurića prezentiranog na tom skupu.

„Ako budemo radnu snagu vukli iz tih zemalja, ko će izgradjivati te zemlje, to mi uvek pitamo”, rekao je Josip Juratović, poslanik Bundestaga, poreklom Hrvat.

Razlozi za odlazak ovako velikog broja ljudi iz Hrvatske na Zapad su različiti, ali uvek ekonomski. Jedna je hrvatska imigrantkinja u Nemačkoj pred kamerama HRT-a rekla da je u Djakovu imala minimalnu platu, pa kad je dobila ponudu iz Nemačke, nije se dvoumila.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je izjavila da su blokirani računi razlog odlaska na Zapad celih hrvatskih porodica. Blokirani odu na Zapad i tamo otvore aktivne račune, rekla je Grabar-Kitarović, a potrebu da se taj problem otkloni priznao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com