Hrvatska ulaže 10 milijardi evra u demografsku strategiju

Vlada Hrvatske usvojila je strategiju demografske obnove u čiju realizaciju do 2033.godine namerava da uloži 9,636 milijardi evra.

Kako je preneo HRT, strategijom treba da budu ostvarena dva cilja.

Prvi cilj, za koji je planiran iznos od 8,439 milijardi evra,tiče se stvaranja podsticajnog okruženja za porodice i mlade, uključujući tu moderne i fleksibilne radne aranžmane i povećanje finansijskih naknada za porodice s malom decom.

Drugi cilj, za koji je planiran iznos od 1,197 milijarde evra, tiče se uravnotežene mobilnosti stanovništva sa fokusom na povratne migracije hrvatskih državljana, koji su se odselili nakon ulaska u Evropsku uniju, i daleko čvršća saradnja s hrvatskom dijasporom i njenim organizacijama i udruženjima.

Kako je HRT preneo, državna sekretara u Službi za demografiju i mlade Željka Josić rekla je da je Hrvatska, po veličini demografskog pada u poslednjoj deceniji, medju 5 najnepovoljnije pozicioniranih država EU, pored Letonija, Litvanije, Bugarske i Rumunije.

Ona je dodala da je depopulaciju naročito podstaklo iseljavanje nakon pristupanja Hrvatske EU, naročito iseljavanje mladje populacije što je za posledicu imalo smanjenje broja rađanja.

Izmedju popisa 2011.i popisa 2021.godine,broj stanovnika Hrvatske smanjen je za 9,64 odsto ili za 413 056. Ukupno je po popisu obavljenom 2021.godine Hrvatska imala 3 871 833 stanovnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com