I Izrael protestovao zbog izjave ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj

Ambasada Izraela u Nemačkoj oštro je reagovala na intervju ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj Andreja Meljnjika dat nemačkom novinaru Tilo Jungu, u kome je ambasador kao heroja prikazivao ukrajinskog nacionalistu iz vremena Drugog svetskog rata Stepana Banderu.

„Izjave ukrajinskog ambsadora predstavljaju izvrtanje istorijskih činjenica i ocnjivanje holokausta i uvredu za sećanje na one koje su ubili  Bandera i njegove pristalice“ navedeno je na Twitter nalogu izraelske ambasade, a prenose ruski i nemački mediji.

Ambasador Meljnjik je u sad već glasovitom intervjuu, izmedju ostalog, rekao :

„Posećivao sam njegov [ Banderin] grob u Minhenu zato što je on važan mnogim Ukrajincima kao oličenje borbe za slobodu. Borac za slobodu nije potčinjen nikakvim zakonima. Robin Huda svi poštuju, a on takodje nije delovao po zakonu“, rekao je Meljnjik u intervjuu sa nemačkim jutjuberom Tilom Jung.

Za vreme Drugog svetskog rata, od 2,7 miliona ukrajinskih Jevreja kao žrtva holokausta je život izgubilo njih oko 1,5 milion. U pogromima nad Jevrejima pored nemačke vojske, učestvovali su i pripadnici Organizacije ukrajinskih nacionalista i lokalno stanovništvo (Vidi : Holokaust u Ukrajini i rusko – ukrajinski sukob).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com