FBI : „Kraljica kripto valuta“ medju 10 najtraženijih prestupnika

­Federalni istražni biro (FBI) u četvrtak je  uvrstio državljanku Bugarske i Nemačke Ruju Ignjatovu (42) na svoju  listu 10 najtraženijih prestupnika  i ponudio nagradu od 100 000 dolara za svaku informaciju koja bi pomogla njenom hapšenju.

Tako je Ignjatova postala prva osoba koja se na listi deset najtraženijih našla zbog krivičnih dela počinjenih u oblasti kripto valuta.

Nešto pre FBI, nagradu od 5000 evra za svaku informaciju koja bi mogla da pomogne hapšenju Ignjatove, ponudio je Europol.

Ignjatova je sa mladjim bratom Konstantinom 2014.godine osnovala firmu OneCoin preko koje je trgovala izmišljenom, nepostojećom kriptovalutom OneCoin.

Kako je prevarila oko 3 miliona ljudi u 70 država i pridobila ih da investiraju, procenjuje se, oko četiri milijarde dolara u kriptovalutu koja se nije mogla zameniti ni u koju klasičnu valutu pitanje je koje se uvek iznova postavlja kod takvih prevaranata i njihovih žrtava.

Ali i pitanje kako je moguće da jednu takvu „uradi sam“ globalnu prestupnicu 5 godina ne mogu da pronadju sve silne svetske policije i sigurnosne službe.

Mediji širom sveta pišu kako je sigurna u sebe ulivala sigurnost i drugima, a pozivala se i na svoju diplomu pravnog fakulteta i navodni rad u uticajnoj kući McKinsey.

Uspevala je da napuni čuvene sale u čuvenim finansijskim centrima.

Svoje nesrećne investitore podsticala je da se smatraju porodicom i obećavala im da će njihov OneCoin za manje od dve godine istisnuti bitkoin i postati vodeća kriptovaluta na svetu.

U klasičnom sistemu piramide, investitori su nagradjivani bonus OneCoin-ima ako bi u porodicu doveli nove žrtve, a vrednost OneCoin-a je voljom Ignjatove i njenih najbližih saučesnika rasla, samo se ta vrednost nigde nije mogla unovčiti.

Investitorima je veliki prasak i izlazak na tržište obećan za oktobar 2017.godine.

Ali Ruja Ignjatova se nije pojavila da velike vesti objavi u Lisabonu.Dve nedelje ranije je sela u avion za Atinu i – nestala pošto je, tvrdi Wall Street Journal, prethodno špijuniranjem tadašnjeg verenika saznala da je on vara sa – FBI!

Njen brat Konstantin je priveden u Los Andjelesu.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com