Istorija u Hrvatskoj: Vratite se i ostajte ovdje?

U naselju Plavno i zaseoku Grubori (opština Knin) u utorak je održana zajednička srpsko-hrvatska komemoracija povodom 25 godina od ubistva šest civila srpske nacionalnosti, počinjenog nakon policijsko-vojne akcije Oluja: Marije Grubor (1905), Miloša Grubora (1915), Jovana Grubora (1930), Milice Grubor (1944), Djura Karanovića (1954) i Jovana Karanovića (1922).

U komemoraciji su učestvovali predsednik Hrvatske Zoran Milanović, hrvatski ministar za branitelje Tomo Medved, potpredsednik Vlade Hrvatske i funkcioner Samostalne srpske demokratske stranke (SSDS) Boris Milošević i predsednik SSDS-a Milorad Pupovac.

Kako je preneo Jutarnji list, gradonačelnik Knina Marko Jelić je rekao da je pre ratova 90-tih u naselju Plavno živelo 2.100 ljudi, a danas ih živi 130-140.

Poruka sa ovog skupa izbeglim Srbima da su u Hrvatskoj dobrodošli, simbolički je podvučena prisustvom hrvatske ministarke regionalnog razvoja Nataše Tramišak i državnog sekretara u Centralnoj državnoj službi za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

“Vrijeme je za normalno u nama što postoji u svakom čovjeku. Dobro, pitomo i naivno. Dosta je bilo onoga što je obilježavalo odnose dvaju naroda, dvaju nacija kojima je teško u Europi naći dvije sličnije i sa najvećim brojem dodira. To nisu ni Česi i Slovaci, a ni Švedjani i Norvežani. To smo mi, Hrvati i Srbi, naši susjedi”, rekao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

On je odrecitovao čuvene stihove iz pesme Alekse Šantića: Ostajte ovdje!… Sunce tudjeg neba/Neće vas grijat ko što ovo grije/grki su tamo zalogaji hljeba/gdje svoga nema i gdje brata nije.

“Lako je sada govoriti nakon 25 godina da za ovo nitko nije osobno odgovarao. Zna se otprilike ili skoro točno koja postojba je bila ovdje toga dana”, rekao je Milanović.

On je rekao da je o zločinu u Gruborima prvi put čitao 1995. godine u Njujork tajmsu.

Boris Milošević je rekao da je prve tekstove o zločinu u Gruborima pročitao 2003. godine u izveštaju o ratnim zločinima u kome je Gruborima bila posvećena jedna rečenica da nije podneta krivična prijava ni izveštaj.

“Važno je da mi odavde pošaljemo snažnu poruku da nitko nema prava šetati selom i ubiti stare i nemoćne, da će svaki ratni zločin biti kažnjen bez obzira na nacionalnost počinitelja, da će svaka žrtva biti priznata bez obzira na nacionalnost. Empatija je pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje, a vrijeme je da mržnja prestane, da se ne prenosi na nove generacije, da nam djeca ne rastu s predrasudama prema drugima. Samo tako zajedno možemo graditi bolju budućnost i to je politika ove vlade. Bilo je hrabro u to vrijeme ostati u ovom selu. Danas je potrebna hrabrost vratiti se i krenuti ispočetka. Svjestan životnih problema, birokracije, pozivam vas da se vratite. A vi nas zovite da vam pomognemo”, rekao je potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević.

Ministar branitelja u Vladi Hrvatske Tomo Medved je rekao da zna da članovima porodica žrtava, a komemoraciji ih je prisustvovalo 30-tak, nije lako da budu u Gruborima, ali da „Hrvatska može, mora, i želi graditi društvo na temeljima pravednosti,a hrvatska Vlada želi doprinijeti povjerenju i međusobnom uvažavaju“.

“Povjerenje je zahtjevno i politički i psihološki, ali je nužno zbog naše budućnosti”, rekao je Medved.

“Izražavam suosjećanje zbog gubitka vaših članova obitelji u ime Vlade Republike Hrvatske. Iza svakog izgubljenog života ostaju razorene obitelji. Ovakve komemoracije su prilika da im odamo počast. Nužno je ulagati napore u izgradnju snažnijeg društva na dobrobit svih hrvatskih gradjana, društva temeljnog na želji da se ovakve traume iz prošlosti više nikad ne ponove. Sudbinu Grubora dijele mnoga mjesta u Republici Hrvatskoj u kojima su stradali Hrvati i Srbi i drugi državljani. Hrvatska kao pobjednik u Domovinskom ratu žali zbog svih stradalih, osobito civila i naša je dužnost iskazivati pijetet žrtvama”, rekao je ministar branitelja u Vladi Hrvatske Tomo Medved.

Milorad Pupovac je rekao da je trebalo da prodje četvrt veka, pa da se u Gruborima nadje 30-tak onih koji su izbegli 1995. godine.

“Možemo zamisliti koliko bi ih danas bilo da smo politički iskorak, koji smo napravili prije samo nekoliko tjedana, napravili prije 20,15 ili 10 godina ili da smo imali nekoga s kime smo taj iskorak mogli napraviti”, rekao je Pupovac.

Pre tri nedelje prvi put je predstavnik Srba u Hrvatskoj, potpredsednik Vlade Hrvatske, Boris Milošević prisustvovao državnoj proslavi godišnjice policijsko-vojne akcije Oluja, tokom koje se više stotina hiljada Srba iselilo iz Hrvatske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com