Kad Amerikanci investiraju : Američki vojnici ne ginu, to će Ukrajinci!

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio se SAD za pomoć koju je Ukrajini prošle noći izglasao Predstavnicki dom američkog Kongresa.

„Armija SAD sad ne mora da ratuje kako bi zaštitila države NATO. To rade Ukrajinci. Civilizovani svet samo isporučuje oružje i, ja mislim, to je dobro rešenje“, rekao je Zelenski u intervjuu za NBC News, a prenosi strana. ua

Tim su se povodom mediji obsetili izjave američkog senatora Lindzi Grejema, date Glasu Amerike septembra 2023.godine.

„Ukrajinski narod je za 18 meseci vratio polovinu svoje teritorije, i nije poginuo nijedan Amerikanac. NATO se raširio. Ruska ekonomija se raspada, armija je uništena. To je bila dobra investicija za američki narod“.

Lindzi Grejem je dodao da je Ukrajina „partner o kome sam maštao. Oni su spremni da ratuju. Samo im je potrebna naša ekonomska i vojna podrška… Mi smo uništili rusku armiju, a da nismo izgubili nijednog vojnika“. Tako je govorio Lindzi Grejem u septembru 2023.

Mediji tvrde da je pooštravanja uslova mobilizacije bilo uslov za usvajanje paketa pomoći Ukrajini vrednog 60,84 milijarde dolara.

Da li jeste ili nije tek, Zelenski je 2.i 16.aprila potpisao zakone kojima se pooštravaju uslovi za mobilizaciju : donja starosna granica za poziv u rat snižava se sa 27 na 25 godina, uvodi se i obaveza dostavljanja informacija vojnom odseku o gradjanima, uključujući i one koji se nalaze u inostranstvu, a neodazivanje na poziv vojnog odseka povlači krivičnu odgovornost.

Po donošenju tih zakona, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izrazio uverenje da će „Ukrajina doneti neophodne odluke kako bi mobilisala neophodan broj ljudi“ jer saveznici iz NATO treba da joj dostave više sredstava nego što to čine danas, ali „Što se tiče ljudi, to mora obezbediti Ukrajina“.

Ukrajinski predsednik Zelenski u januaru ove godine je izjavio da u ukrajinskoj vojsci služi ukupno 880 000 ljudi, a Ministarstvo odbrane Ukrajine je uputilo molbu da se mobiliše još 500 000.Zelenski je izjavio da bi za mobilizaciju tolikog broja vojnika bilo potrebno 12,5 milijardi dolara.

U martu ove godine je Aleksandar Sirski, glavnokomandujući Vojnim snagama Ukrajine, izjavio, kako je prenela strana.ua, da je ta cifra od 500 000 značajno smanjena posle analize unutrašnjih resursa i preciziranja borbenog sastava.

Krajem februara Zelenski je potpisao zakon kojim se demobilišu vojni obveznici koji su pozvani još u jesen 2021.godine,ali su ostali u vojsci zbog stupanja na snagu ratnog stanja i objavljivanja opšte mobilizacije, oboje je produženo do 13.maja 2024.godine.

Vojnici koji budu demobilisani po tom zakonu, ne mogu biti pozvani u narednih 12 meseci, ali se mogu dobrovoljno mobilisati.

Prema tvrdnjama ruskih vlasti od februara 2022.godine u „specijalno vojnoj operaciji“ u Ukrajini učestvuju samo vojnici po ugovoru, a ne i regruti. Greškom, koja je ispravljena, nazvano je otkriće da je na ratištu bilo i regruta.

Marta 2022.godine, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da u „specijalnoj vojnoj operaciji“ učestvuju samo vojnici i oficiri po ugovoru i nijedan regrut – vojni obveznik.

U Rusiji je 21.septembra 2022.godine objavljena delimična mobilizacije, koja je, kako je u Moskvi objavljeno, okončana 31.oktobra 2022.godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je mobilisano 318 000 vojnika, 18 000 iznad plana zahvaljujući dobrovoljcima.

Nema pouzdanih i poverljivih podataka o tome koliko je poginulih, a koliko ranjenih ruskih i ukrajinskih vojnika u ratu koji je počeo 24.februara 2022.godine.

Na dvogodišnjicu od početka rata, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da je poginula 31 000 ukrajinskih vojnika.

Ministarstvo odbrane Rusije decembra 2023.godine je objavilo da je poginulo i ranjeno ukupno 383 000 ukrajinskih vojnika. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu 23.aprila 2024.godine je saopštio da je Ukrajina od početka vojnih operacija u toj zemlji izgubila gotovo 500 000 vojnika.

Podatke o svojim gubicima, Moskva odavno ne objavljuje.

U novembru 2023.godine, tada glavnokomandujući Vojnim snagama Ukrajine Valerij Zalužni napisao je u testu za The Ekonomist da je od početka rata poginulo 150 000 ruskih vojnika.

Generalštab Vojnih snaga Ukrajine 26.decembra 2023.godine je objavio da je od početka rata poginulo i ranjeno 354 950 ruskih vojnika.

Prema podacima Nacionalne službe za statistiku Ukrajine stalno stanovništvo te države 1.januara 2022.godine brojilo je 40 997 699 ljudi.

Prema podacima UNHCR, na koje se pozvala Nacionalna banka Ukrajine, u decembru 2023.godine broj ukrajinskih migranata u svetu lako je porastao za oko 30 000 na ukupno 6,34 miliona,dok se, prema podacima Medjunarodne organizacije za migracije, broj interno raseljenih lica u Ukrajini stabilizovao na 3,7 miliona.

Stalno stanovništvo Rusije brojilo je 1.januara 2022.godine 145 478 097, da bi se, prema procenama Ruske službe za statistiku, 1.januara 2023.godine povećalo na 146,4 miliona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com