Američka pomoć Izraelu : 19 milijardi Izraelu za samoodbranu, 2 milijarde Gazi za vidanje rana

Predstavnicki dom američkog Kongresa usvojio je prošle noći, sa 366 glasova za i 58 glasova protiv, zakon o pomoći Izraelu od 17 milijardi dolara i finansiranju američkih humanitarnih operacija u regionu Bliskog istoka od 9 milijardi dolara.

Kako navodi The Times of Israel, suma namenjena toj zemlji rasporedjena je na sledeći način : 5,2 milijarde dolara za obnovu i povećanje izraelskih raketnih sistema ;3,5 milijardi dolara namenjeno je za kupovinu naprednih sistema naoružanja; 1 milijarda dolara za poboljšanje proizvodnje naoružanja; 4,4 milijarde dolara za finansiranje drugih isporuka i usluga koje se pružaju Izraelu, a 2,4 milijarde dolara za finansiranje drugih operacija SAD u regionu, a u vezi sa ratom u Gazi.

U okviru ukupne sume od 26 milijardi dolara, definisane ovim zakonom, 9 milijardi dolara predvidjeno je za humanitarnu pomoć narodu u Gazi i drugim oblastima razorenim ratom.

The Times of Izrael napominje da će konačnu odluku o rasporedjivanju odobrene sume doneti Bela kuća, ali da se očekuje da će oko 2 milijarde dolara otići pojasu Gaza.

The Times of Israel ističe da zakon zabranjuje da odobrena sredstva idu Agenciji Ujedunjenih nacija za pomoć i rad (UNRWA), koja pomaže palestinskim izbeglicama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com