Kad tačno počinje isplata roditeljskog dodatka po novom zakonu?

Stupio je na snagu novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom Republike Srbije.

Zakon je stupio na snagu 1. jula i najprimamljivije rešenje koje donosi je podizanje iznosa i proširenje prava na roditeljski dodatak.

Za razliku od dosadašnjeg zakona, u ovom zakonu se ne mogu naći definisani tačni iznosi roditeljskog dodatka, mada su često navodjeni u medijima na osnovu izjava najviših državnih službenika.

U samom zakonu piše da visinu, način uskladjivanja i isplate roditeljskog dodatka i paušala za nabavku opreme za dete propisuje Vlada, na predlog ministra nadležnog za socijalna pitanja.

A „ministar nadležan za socijalna pitanja doneće propise na osnovu ovlašćenja iz ovog zakona u roku od šest meseci od dana stupanja zakona na snagu“.

Prema najavama predstavnika Vlade, za prvo dete, rodjeno od 1. jula 2018. godine odnosno stupanja zakona na snagu, sledi jednokratna isplata od 100.000 dinara. Za drugo dete roditeljski dodatak iznosi 10.000 dinara mesečno u naredne dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno u narednih deset godina i za četvrto dete 18.000 mesečno u narednih deset godina.

3 thoughts on “Kad tačno počinje isplata roditeljskog dodatka po novom zakonu?

 • 16. dec. 2018 at 09:03
  Permalink

  Zdravo.
  Meni je stiglo resenje za primanja po novom zakonu. Zanima me da li ce biti doplaceno od jula meseca sto je izostalo?

  Reply
 • 19. mar. 2019 at 12:13
  Permalink

  dobio sam drugo dete pre 15 dana… kada pocinje uplata 10000 dinara i koliko se ceka?

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com