Nemačka koalicija opstala: Novi režim na nemačko-austrijskoj granici

Mimo opšteg očekivanja: i Horst Zeehofer ostaje ministar unutrašnjih poslova, i Angela Merkel ostaje nemačka kancelarka.
Nemačka vladajuća koalicija postigla je dogovor u pitanjima politike azila.

Menja se, zasad, jedino režim na nemačko- austrijskoj granici. Državna sekretarka za digitalizaciju Dorotea Bar (CSU) objavila je na svom Tviter nalogu tri tačke koje prikazuju dogovoreni novi režim na nemačko- austrijskoj granici:

1. Dogovorili smo novi granični režim koji osigurava da podnosioci zahteva za azil, za koje su nadležne druge EU države budu sprečeni da udju (u Nemačku).

2.!Mi ćemo zato stvoriti tranzitne centre na austrijsko-nemačkoj granici iz kojih će podnosioci zahteva za azil biti vraćani u EU države koje su za njih nadležne (vraćanje na osnovu fikcije o neulasku). Nećemo naravno delovati jednostrano, nego ćemo s pogodjenim zemljama sklopiti administrativne sporazume ili dogovoriti aktivnosti.

3. U slučajevima kad nadležne države sporazume o direktnom vraćanju odbiju, to upućivanje nazad biće obavljeno na nemačko-austrijskoj granici na osnovu dogovora s Republikom Austrijom.

Generalna sekretarka Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer je saopštila: “Ja verujem da je to na izuzetan način rešenje, koje osigurava da mi ograničimo migracije ka Nemačkoj, a da na drugoj strani sačuvamo dobre susedske odnose u Evropi“.

Generalni sekretar Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Blume saopštio je: „Sigurnost naše zemlje počinje na granici“.

Socijaldemokratska partija Nemačke, članica velike vladajuće koalicije, nije učestvovala u ovom dogovoru.

Aziz Bizkurt, u toj stranci zadužen za migraciona pitanja, odmah je rekao da u koalicionom sporazumu ne postoji ni najmanje pokriće za formiranje tranzitnih centara.

”A pošteno rečeno, neko treba da objasni kako bi trebalo da funkcioniše taj komični konstrukt. Neprimenjiv u praksi i opet na tragu Alternative za Nemačku“.

Kako javljaju nemački mediji, pred velikom nemačkom koalicijom je još jedna duga noć tokom koje će zasedati koalicioni odbor SPD, koja je od razbijene stranke postala glas razuma, treba da se saglasi s dogovorom Merkel-Zeehofer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com